Nationale Inzameling Landbouwplastics: een baanbrekend initiatief op weg naar een circulaire landbouwketen

Datum van item

7 november 2024

Categorie van item:

Interview

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

85x bekeken

Willem van Hoof, Business Development Manager bij Bluehub, staat aan de basis van een baanbrekend initiatief: de Nationale Inzameling Landbouwplastics.

Vanuit Venlo werkt Bluehub onder andere aan innovatieve projecten die verspilling aanpakken en hergebruik stimuleren. Bij een van die projecten, het Platform Tuinbouwreststromen, wil men de manier waarop plastic afval uit de landbouw wordt verwerkt, radicaal veranderen. Door het recyclen van landbouwplastic op een nationaal niveau te coördineren, is de ambitie een sterk circulair netwerk op te bouwen waarin boeren, plasticproducenten en recyclers samenwerken aan een duurzamer Nederland.

h2

Het plasticprobleem

“De hoeveelheid plastic die onder andere in de tuinbouw wordt gebruikt, is enorm,” begint Willem. “Telers gebruiken folies om onkruid te voorkomen en gewassen te beschermen tegen het steeds onvoorspelbaarder wordende weer. Maar aan het eind van het seizoen blijft er een flinke berg afval over, vaak vol met zand en ander vuil.”

De vervuilde plasticresten zijn moeilijk te recyclen en de afvoerkosten voor boeren lopen inmiddels flink op. "Veel glasgroentetelers gebruiken loopfolie als een soort grote vuilniszak, waarin alles wat achterblijft in de kas wordt opgerold,” legt hij uit. “Dat maakt het plastic moeilijker recyclebaar en steeds duurder om af te voeren." Het Platform Tuinbouwreststromen probeert boeren te helpen om reststromen beter te benutten en de kosten te drukken.

"Een glasgroenteteler zit al snel met een ton aan plastic per hectare"

Leren van andere landen

In Nederland bestaan er wel enkele regionale initiatieven voor landbouwplasticinzameling, maar een nationaal systeem ontbreekt nog. Willem vertelt hoe de aanpak in Duitsland en Frankrijk inspiratie biedt: “Daar hebben plasticproducenten en recyclers zelf een systeem opgezet. In Duitsland betalen de producenten een eco-fee om de recyclingketen te financieren. De overheid legt de keuze bij hen: regel het zelf, of wij leggen regels op. Die druk zet bedrijven aan om samen te werken.”

Bluehub werkt met partners als de LLTB, LIOF, Federatie NRK en Greenport West-Holland aan een soortgelijk systeem voor Nederland. Het idee is om alle losse initiatieven voor landbouwplasticinzameling samen te brengen onder één paraplu, een "one-stop-shop" voor boeren die een oplossing zoeken voor al hun plastic afval.

“Ons doel is om één loket te creëren waar boeren en tuinders alle informatie kunnen vinden over wat ze met hun plasticafval kunnen doen, wat de recyclingregels zijn en waar ze terechtkunnen,” legt Willem uit. “Op die manier wordt het hele proces overzichtelijker en hopelijk aantrekkelijker.”

h2
agricultural plastic

Van regionaal initiatief naar landelijke impact

Willem benadrukt dat de impact van dit project groter is als het op nationale schaal wordt aangepakt. "Veel regionale initiatieven blijven helaas klein, terwijl duurzaamheid in de landbouw juist vraagt om een brede aanpak. Door van dit initiatief een landelijk netwerk te creëren, hopen we een blijvend verschil te maken,” vertelt hij.

Dat betekent dat er steun nodig is van diverse partijen: plasticproducenten, recyclingbedrijven, boeren én de overheid. Op die manier kan iedereen bijdragen aan een duurzaam landbouwsysteem. “Veel ondernemers willen graag verduurzamen, maar het moet wel haalbaar en betaalbaar zijn,” zegt Willem. “We willen recycling zo laagdrempelig mogelijk maken, zodat boeren weten waar ze aan toe zijn zonder dat het extra werk voor hen oplevert.”

h2

"Het echte verschil maken we pas als we dit op nationaal niveau kunnen organiseren"

Praktische oplossingen voor boeren en tuinders

Volgens Willem is het essentieel dat de recycling van landbouwplastic eenvoudig wordt gehouden. Hij heeft gezien hoe de complexiteit van bepaalde regels en recyclingnormen soms een struikelblok vormt. “Je kunt niet zomaar tegen een boer zeggen dat het plastic maximaal 20% zand mag bevatten,” zegt hij. “Hoe meet je dat als boer? En voor de chauffeur die het afval ophaalt, is dat net zo lastig.”

Daarom wordt gewerkt aan richtlijnen die de boeren kunnen volgen zonder ingewikkelde inspecties. Het idee is om werkprocessen te ontwikkelen die de kwaliteit van het aangeleverde plastic reststromen waarborgen, zonder dat dit een extra last wordt. “We willen gewoon praktische stappen bieden. Boeren moeten het kunnen doen zonder gedoe, met de zekerheid dat hun afvalstromen geschikt zijn voor recycling,” aldus Willem.

h2

"We moeten nú zorgen dat de recyclingketen goed georganiseerd is"

Nationale Inzameling Landbouwplastics

Hoewel er nog geen officiële naam bepaald is, noemt Willem het voorlopig Nationale Inzameling Landbouwplastics. Het team is nu bezig met de eerste stappen, en als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste afvalstromen eind volgend jaar gerecycled worden. De respons vanuit de sector is al bemoedigend en er zijn positieve reacties van partijen die in Duitsland aan vergelijkbare projecten deelnemen.

“Het is een geweldige kans voor Nederland om voorop te lopen in circulaire landbouwpraktijken,” sluit Willem af. “Dit project gaat niet alleen over afvalverwerking, maar ook over het creëren van een duurzame landbouwketen waar boeren, producenten en recyclers samen van profiteren. De eerste stappen zijn gezet.”

Door de inzet van alle initiatiefnemers is er een reële kans dat Nederland binnenkort een nationaal systeem voor de recycling van landbouwplastics heeft.

h2

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meedoen? Neem contact op met Willem van Hoof via willem@bluehub.nl / +31 (0)6 89 97 33 77.

Willem van Hoof: Nationale Inzameling Landbouwplastics