Marco Snikkers (OneThird) voorkomt voedselverspilling door licht en AI: rijpheid checken met de avocadoscanner

Datum van item

4 juni 2025

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

5x bekeken

Voedselverspilling aanpakken is voor Marco Snikkers zijn levenswerk geworden. Met zijn bedrijf OneThird zet hij technologie in om groenten en fruit zoals tomaten, aardbeien en avocado’s op tijd op het bord van de consument te krijgen. “Als je met onze technologie één afgekeurde vracht kunt voorkomen, heb je ons systeem terugverdiend.”

h2
avocado scanner

“We kunnen met licht en AI de houdbaarheid van deze producten voorspellen”, legt Marco Snikkers uit in de podcastserie Leaders in Food. “Daarmee kunnen telers, distributeurs en supermarkten veel betere keuzes maken.”

Snikkers begon zijn carrière bij Philips, waar hij zich specialiseerde in optica. Later werkte hij vijftien jaar bij Ocean Insight, een Amerikaans bedrijf dat spectroscopische sensoren maakt. “Daar ontdekte ik het enorme potentieel van licht om niet alleen kleur te meten, maar ook moleculaire samenstelling. En dus ook: de rijpheid en houdbaarheid van voedsel.”

Licht en AI

In 2019 startte hij binnen de corporate omgeving van Ocean Insight een interne start-up. Het doel: een systeem ontwikkelen dat met behulp van lichtsensoren en AI de houdbaarheid van versproducten kan voorspellen. “We kregen geld, tijd en veel vrijheid voor ontwikkeling. Binnen zes maanden hadden we een prototype. En na anderhalf jaar een werkend systeem.”

Toen het moederbedrijf tijdens de coronapandemie de focus verlegde naar de medische sector, besloot Snikkers zelfstandig verder te gaan. Met investeringen van onder meer OostNL en Shift Invest richtte hij een nieuw bedrijf op: OneThird. Inmiddels bestaat het bedrijf uit achttien mensen en heeft het jaarlijks een omzet van 1 miljoen. OneThirds systeem wordt inmiddels al gebruikt in distributiecentra én bij supermarkten.

h2
Lees verder op Change Inc.