Wat we vandaag de stikstofcrisis noemen, is een rimpeling in de vijver.' Het is een verfrissend geluid uit de mond van chemicus en bestuurder Thomas Cleij. Dat andere chemische element koolstof, oftewel de klimaatverandering, is volgens hem het echt grote vraagstuk.
'Maar dat probleem kunnen we alleen mondiaal aanpakken, waarbij iedereen een bijdrage zal moeten leveren. Kijk je naar de regio Noord-Limburg en de land- en tuinbouw, dan vind ik de vergrijzing het grootste maatschappelijke thema. En de vraag welke rol voeding kan spelen bij de zorg voor onze ouderen.'
Cleij is decaan van de Maastrichtse faculteit voor Science and Engineering. Hij geeft leiding aan vijfhonderd medewerkers en is verantwoordelijk voor de opleiding van ruim drieduizend universiteitsstudenten. Hij is een van de bedenkers en oprichter van het Brightlands Future of Farming Institute in het Limburgse Venlo.
"Ik ben optimistisch over de toekomst van de land- en tuinbouw in Nederland"
Op de Brightlands Campus Greenport Venlo timmert de universiteit hard aan de weg. Op de begane grond en eerste verdieping van de Villa Flora zitten de studenten die hoofdzakelijk met voeding en gezondheid bezig zijn. De komende jaren krijgt ook het universitair onderwijs en onderzoek rond het thema toekomstige landbouw vorm. In de loop van volgend jaar verrijst een eigen kantoor, laboratorium en plantenkas.
Maastricht University is daarbij de samenwerking aangegaan met BASF Vegetable Seeds. Dat maakt meteen duidelijk waar het zwaartepunt in de beginfase zal liggen: bij de tuinbouw en nog gedetailleerder bij de plantgenetica. Van de veredeling tot de technologie om de groei te optimaliseren.
Bron: Nieuwe Oogst