Limburgse werkgevers: ‘Internationaal talent cruciaal voor gezonde arbeidsmarkt’

Datum van item

20 november 2024

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

3x bekeken

student

Persbericht 19 november – door onze partner LWV

Limburg kampt met een dubbele uitdaging: een sterk dalende instroom van studenten en een snel toenemende vraag naar arbeidskrachten. In een regio waar vergrijzing harder toeslaat dan elders in Nederland, is het belang van internationaal talent groter dan ooit. Limburgse werkgevers benadrukken dat internationale studenten en werknemers niet alleen bijdragen aan het opvullen van vacatures, maar ook nieuwe inzichten en culturele verrijking met zich meebrengen.

Afnemende studenteninstroom bedreigt Limburgse arbeidsmarkt

De instroom van studenten aan Limburgse hbo-opleidingen zal de komende vijf jaar naar verwachting met maar liefst 43% afnemen. Dit is zorgwekkend, vooral voor technische beroepen waar nu al gemiddeld 12 banen openstaan per afgestudeerde. “Een groot deel van ons personeel komt van opleidingen in de regio,” zegt een Limburgse werkgever. Als de instroom van studenten aan Limburgse opleidingen afneemt, zien we dat als een groot risico.

Internationaal talent onmisbaar voor Limburg

Uit een recente enquête van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) blijkt dat ruim 36% van de werkgevers al buitenlandse werknemers in dienst heeft die afkomstig zijn van Limburgse onderwijsinstellingen, ruim een derde dus. Werkgevers zien internationale medewerkers niet alleen als een praktische oplossing voor personeelskrapte, maar ook als een waardevolle toevoeging aan hun organisatie. “Buitenlandse medewerkers zorgen voor nieuwe inzichten en verrijken je kijk op de wereld,” aldus een van de respondenten.

Breed draagvlak voor behoud van internationaal talent

Het kabinet werkt momenteel aan wetgeving om de instroom van internationale studenten beter te reguleren en af te stemmen op de arbeidsmarkt. Hoewel de LWV deze inzet waardeert, benadrukt voorzitter Ron Coenen het belang van regionaal maatwerk. “In een grensregio als Limburg, waar 75% van de provinciegrenzen landsgrenzen zijn, zijn internationale studenten en talenten essentieel voor onze economie.” Maar liefst 80% van de ondervraagde werkgevers is bereid een petitie te ondertekenen voor het behoud van internationale studenten en talent in Limburg.

Kamerbrief: ‘Passend maatwerk voor de Limburgse onderwijsstructuur’

Om het belang van regionaal maatwerk te onderstrepen, heeft een brede Limburgse coalitie vandaag een kamerbrief gestuurd met de titel ‘Passend maatwerk voor de Limburgse onderwijsstructuur’. Deze brief benadrukt het belang van een sterk regionaal onderwijsbeleid dat afgestemd is op de specifieke uitdagingen van Limburg als krimp- en grensregio.

Maatwerkpakket essentieel voor kennisinfrastructuur

Ron Coenen, voorzitter van de LWV, licht toe: “Als LWV staan wij voor sterk onderwijs en juichen wij de samenwerking tussen werkgevers en onderwijsinstellingen toe. Met de uitkomsten van onze enquête willen we richting Den Haag benadrukken dat Limburg een regionaal maatwerkpakket nodig heeft. Dit is essentieel voor het behouden van onze kennisinfrastructuur en het versterken van ons vestigings- en ondernemingsklimaat voor bedrijven.”

Neem bij vragen contact op met Ron Coenen, voorzitter LWV via voorzitter@lwv.nl of 06 17 67 24 84.

h2