Limburgse streekproducten op Olympische Spelen in Parijs

Datum van item

12 augustus 2024

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

13x bekeken

In gesprek met Frank van Eerd Bisschopsmolen en Susanne Görtz Fruitboerderij

Geschreven door: Marloes Beurskens

Dat het Regionaal Voedselsysteem Limburg (RVS-LB) een cruciale rol speelt in het verbinden, verknopen en verkopen van producenten, verwerkers, partners en relaties zodat de Limburgse Streekproducten een podium krijgen is een gegeven. En dat podium hebben de streekproducten gekregen op en tijdens de Olympische Spelen van Parijs! RVS-LB is onnoemelijk trots op het resultaat!

h2
cherry juice

"Limburgse streekproducten voor Olympische sporters zijn een enorm succes"

Frank van Eerd

Tijdens de Olympische Spelen in Parijs hebben Limburgse streekproducten een bijzondere rol gespeeld in het dieet van de Nederlandse sporters. We spreken met Frank van Eerd, eigenaar van de Bisschopsmolen in Maastricht en partner, producent en verwerker van het Regionaal Voedselsysteem Limburg (RVS-LB), en Susanne Görtz van de Fruitboerderij, die samen met de Bemelerhof ‘verantwoordelijk’ zijn voor de productie van het unieke Limburgse kersensap. Dit sap, afkomstig van lokale morellen, werd een favoriet onder de Olympische sporters van de KNWU.

Frank van Eerd: initiatiefnemer Limburgs kersensap voor sporters: “Voeding maakt hét verschil”

Frank van Eerd is al jarenlang betrokken bij het promoten van Limburgse streekproducten. Als initiatiefnemer van onder meer het Limburgse kersensap zijn ook voor Team Visma – lease a Bike en in samenwerking met dit team, de Appel Citroenrepen ontwikkeld voor de Olympische sporters. De kersen cake taartjes zijn via Papendal naar Parijs gegaan. Van Eerd weet als geen ander hoe belangrijk goede voedingsstoffen zijn voor het leveren van topprestaties. “Wij kijken altijd naar de juiste verhouding tussen macro ingrediënten, eiwitten, vetten en koolhydraten. We wilden iets unieks doen voor de Olympische sporters. Iets dat niet alleen uit Limburg komt, maar ook daadwerkelijk bijdraagt aan hun prestaties. De zure kers, ook wel morel genoemd, staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen, zoals het bevorderen van spierherstel en het verminderen van ontstekingen. We hebben samen met RVS-LB een kersensap ontwikkeld die deze eigenschappen behoudt en bovendien heerlijk zurig, fris van smaak is.”

Dit kersensap viel in de smaak bij de sporters, waaronder Marianne Vos, die na haar zilveren medaille op de Olympische Spelen genoot van een flesje van deze Limburgse specialiteit. Van Eerd is zichtbaar trots: “Dat een topsporter als Vos ons kersensap waardeert, is voor ons de ultieme bevestiging dat we op de goede weg zijn. Het idee was om iets te bieden dat niet alleen lekker is, maar ook daadwerkelijk bijdraagt aan het herstel en de prestaties van de sporters,” vertelt Van Eerd. De morellen voor dit sap kwamen van de Fruitboerderij van Susanne Görtz en de Bemelerhof, waar ze ook werden gebotteld.

Susanne Görtz: “Lokale teelt van onschatbare waarde”

De morellen die voor dit kersensap worden gebruikt, komen van de boomgaarden van de Fruitboerderij en van de Bemelerhof. Görtz vertelt: “Het is fantastisch om te zien hoe een lokaal product zoals onze kersen wereldwijd wordt gewaardeerd. Voor bakkers worden 5 liter blikken gemaakt, het gaat om de smaak en het moet tiptop in orde zijn. De vlaaien moeten lekker zijn en er mooi uitzien. Van een gedeelte van de oogst worden potjes kersen voor de consumenten gemaakt zodat de consument zelf kan bakken (wij leveren die niet, de fabriek maakt en verkoopt ze onder haar eigen labels). En sap-fabrikanten maken eveneens kersensap van onze kersen onder hun eigen noemer. Maar de kersenteelt in Nederland staat fors onder druk. Door slecht beleid en strenge regelgeving hebben veel boeren hun kersenbomen gerooid. Dit is zorgwekkend, want het raakt niet alleen de landbouw, maar ook het landschap en het toerisme hier in Limburg.” Görtz is duidelijk over de gevolgen van het huidige beleid: “De minister heeft bepaald dat er maar één keer per drie jaar een bepaald middel mag worden ingezet tegen de fruitvlieg, maar dat is onwerkbaar. Omdat er geen goede alternatieven zijn ging dit jaar vrijwel de hele oogst verloren. Als we de kers in Limburg willen behouden, moet er iets veranderen. Wij zetten ons in voor duurzame oplossingen, maar we hebben ook steun nodig vanuit de politiek.”

Toekomstkansen en uitdagingen

Ondanks de uitdagingen zien Van Eerd en Görtz ook kansen. De vraag naar Limburgs kersensap neemt toe, vooral vanuit de sportwereld. “Het Limburgs Cycling Team zal tijdens de Paralympische Spelen, die op 25 augustus beginnen, ook gebruikmaken van ons kersensap. Daarnaast wordt er in Venlo onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van zure kersen, specifiek gericht op spierherstel en ontstekingsremming,” aldus Van Eerd.

Toch zijn er obstakels: “Door de slechte oogst dit jaar, veroorzaakt door de fruitvlieg, hebben we niet voldoende morellen om aan de vraag te voldoen. Dat betekent dat we nu kersen uit Zwitserland moeten halen, wat natuurlijk niet de voorkeur heeft. Het gaat erom dat we de Limburgse kers kunnen behouden en daar hebben we iedereen bij nodig,” benadrukt Van Eerd. “Misschien kunnen we sap persen van andere kersenrassen of de productie verder diversifiëren. Er komen zoveel wielrenners naar Limburg, en ook in de ouderenzorg zijn er mogelijkheden. We moeten blijven zoeken naar oplossingen.”

Van Eerd: “We hebben dus kersentaartjes gemaakt voor Team Visma – lease a Bike en 4.000 van die taartjes zijn meegegaan naar de Olympische Spelen. Ook de Koninklijke Familie heeft genoten van ons speltbrood. Daarnaast hebben we diverse energierepen gemaakt bomvol smaak. Dit toont aan hoe waardevol en voedingsrijk onze Limburgse streekproducten zijn.”

Oproep aan de politiek: Behoud de Limburgse kers!

Zowel Van Eerd als Görtz doen een dringende oproep aan de politiek om het beleid rondom de kersenteelt te herzien. “De Limburgse kers is van groot belang, niet alleen voor de landbouw maar ook voor het toerisme en de lokale economie. We moeten samenwerken om deze unieke vrucht te behouden,” zegt Görtz. “Als de zure kers verdwijnt, raakt dat het hart van Limburg.”

De toekomst: Pure voeding en transparantie

De toekomst van Limburgse streekproducten ziet er veelbelovend uit, mits de juiste stappen worden gezet. Van Eerd concludeert: “Het gaat niet alleen om keurmerken, maar ook om transparantie en vertrouwen. De consument moet weten dat wij doen wat we beloven. De vraag naar onze producten groeit, en dat is mooi. Nu is het aan ons om deze kansen te grijpen en ervoor te zorgen dat de Limburgse kers en andere streekproducten behouden blijven.”

h2
spelt bread

Jules Goossens Programmamanager RVS-LB: “Heel erg trots op Limburg”

“De succesverhalen uit Parijs geven RVS-LB vertrouwen voor de toekomst”.aldus Goossens. “RVS-LB en de betrokken Limburgse producenten, zoals de Bisschopsmolen, de Fruitboerderij en Bemelerhof, hebben laten zien wat wij door intensieve samenwerking en innovatie kunnen bereiken. Wij zijn trots op Limburg, op onze makers, telers, boeren en kwekers. Samen zetten we gezonde, voedzame producten van eigen bodem in de markt, tegen eerlijke en transparante prijzen. We verbinden, verknopen en verkopen en samen zijn we trots op wat we hebben bereikt. Meer informatie over producten en samenwerking? Voor uitgebreide  informatie over de producten van RVS-LB en mogelijke samenwerkingen, kunt u contact opnemen met het team van RVS-LB.”

 

Op 4 augustus jl. heeft Marianne Vos opnieuw een geweldige prestatie geleverd met een zilveren medaille op de Olympische Spelen. Na het behalen van de finish werd Marianne meteen getrakteerd op een heerlijke kersensap van Regionaal Voedselsysteem Limburg. Marianne: van harte gefeliciteerd met deze geweldige overwinning. Wij zijn trots! 😀 Dank aan initiatiefnemer Frank van Eerd,  Grainlabsproducenten en verwerkers, partners en team RVS-LB.

Fotografie Marianne Vos  

Olympische Spelen: George Deswijzen

h2
bars