Toeristische ondernemers kunnen een aanzienlijk bedrag binnenhalen via het LimburgToerisme-programma van LIOF. Een interessante financiële regeling voor wakkere ondernemers die bezig zijn met vernieuwende concepten.
,,Ze hoeven er niet eens voor naar hier te komen,” vertelt Business Developer Tamara Weide van LIOF. Ze zit in een spreekkamer van de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Limburg in Maastricht. ,,Wij gaan juist naar de ondernemer tóe voor een ‘keukentafelgesprek’. Het voordeel daarvan is dat je veel meer ziet van de passie van deze ondernemer, die werkt in de recreatie-, horeca-, sport- of cultuurbranche. Het draait om de toekomst van het bedrijf waar hij trots op is. Eén ding is daarbij zeker: niet innoveren is achterblijven.”
,,Helaas weten nog niet alle toeristische bedrijven dat we deze financiële steun aanbieden,” gaat Tamara verder. ,,Het zit ook niet echt in het horeca-DNA om financiering aan te vragen. En dan zijn er nog de huidige economische omstandigheden die niet meehelpen om te investeren. Personeelstekort, hoge energierekeningen en opgebouwde ‘coronaschulden’ schrikken de ondernemer af. Gelukkig is de sector toerisme en recreatie weerbaar en denkt de slimme ondernemer aan de toerist van morgen die vernieuwing verwacht. Ik zeg altijd: ‘bel ons eerst voordat je een nieuw idee hebt en al kosten gaat maken’. Het zou zomaar onder ons InnovatieProject kunnen vallen!”
Het woord ‘innovatief’ maakt sommigen kopschuw,” aldus de Business Developer, ,,maar het gaat niet om ingewikkelde, nog niet bestaande uitvindingen. ‘Innovatief’ betekent voor ons een idee waarmee je je onderscheidt van de concurrent, inspeelt op slim, duurzaam of gezond en waarmee je geld kunt verdienen. Ook opzien tegen het papierwerk is niet nodig. Wij loodsen je in het persoonlijke gesprek door het aanvraagformulier heen. Het kost alles bij elkaar één dag werk maar er staat ook een flink bedrag tegenover (tot 25.000 euro) die niet terugbetaald hoeft te worden.”
Het is een ‘driestappenplan’, legt Tamara Weide uit. ,,De eerste stap is de toetsing van je innovatieve idee. We zijn realistisch en vertellen je al snel of het idee kansrijk is. Zo niet dan verwijzen we je door naar een instantie die je beter kan helpen. Vervolgstap in het traject is het invullen van het aanvraagformulier. De begeleiding vanuit LIOF is zodanig dat we de ondernemers helpen die aanvraag zo volledig mogelijk in orde te maken: ‘Ze hoeven het niet alleen te doen.’ Daarna ga je je idee uitvoeren volgens het Plan van Aanpak.”
LIOF heeft in het afgelopen anderhalf jaar al heel wat mooie innovatieve projecten mogen honoreren,” aldus Tamara. ,,Veel ideeën draaien om digitale oplossingen met behulp van bijvoorbeeld Virtual Reality, slimme apps en robotisering die het de toeristische ondernemer en de zijn klanten makkelijker maken. Maar ook duurzaamheid en gezondheidsthema’s komen aan bod. Een bedrijf dat verblijven aan het water verhuurt, is met een bijdrage uit het LimburgToerisme-programma een pilot gestart met de inzet van e-foils (elektrisch aangedreven surfboards, red.) Een duurzame vorm van watersport.”
Wat verder opvalt is dat de agrarische ondernemers nu volop innovatieve plannen ontwikkelen. ,,Bij een perenteler met verblijfsrecreatie viel de afzet naar Rusland en Oekraïne weg. Zij belde ons en besprak het plan om haar bomen te laten adopteren. Met financiering uit het InnovatieProject is een app ontwikkeld waarmee adoptanten ‘hun’ perenboom kunnen monitoren. Zomaar wat voorbeelden die aantonen dat LIOF goede innovatieve ideeën in de toeristische sector beloont en de ondernemer daarmee toekomstbestendig maakt!”
De eerstvolgende ‘indiendata’ voor een financieringsaanvraag zijn: 21 juli, 29 september en 24 november. – liof.nl
Bron: Chapeau Magazine