Hoe kippenmest van Kipster benut wordt voor volkorenbrood

Datum van item

25 juli 2024

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

31x bekeken

Wat hebben kippenmest en brood met elkaar te maken? Kipster, bekend van de eieren in blauwe doosjes, gaat de mest gebruiken om Nederlandse graanakkers te voeden. Op die manier wil het zijn eigen kringloop verder sluiten.

h2
Chicken Star

Kringlooplandbouw houdt in dat alle stromen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Idealiter wordt er niets verspild. Het Nederlandse Kipster zet een volgende stap om zijn kringloop te sluiten: met de kippenuitwerpselen worden akkers bemest. Het graan dat op deze akkers groeit, wordt weer verwerkt in volkorenbrood. Dat brood gaat supermarktketen Lidl vanaf september verkopen.

Eén van akkerbouwers die met de mest gaat werken, is Otto Knottnerus. “Kippenmest heeft een hoge voedingswaarde. Het verbetert de bodemstructuur, verhoogt de vruchtbaarheid en houdt de bodem stabiel.” Waar zijn oogst eerder werd verwerkt in veevoer, wordt er voortaan brood van gebakken. “Dat het wordt toegepast in voedsel voor mensen, zie ik als een stap voorwaarts.”

 

Derde stal in Venray

Ook heeft het merk er een nieuwe stal bij. Kipster had al twee stallen in Nederland: in Beuningen en Venray. De derde stal staat in Barneveld. Daar gaan 40.000 kippen eieren voor Kipster leggen. De kippen krijgen naar het concept van Kipster een bosrijke omgeving, omdat het van nature bosvogels zijn. De grootste CO2-winst wordt behaald door de kippen te voeren met reststromen die vrijkomen bij de voedselproductie. Er hoeft dus geen landbouwgrond gereserveerd te worden om voedsel voor deze kippen te verbouwen. De boerderijen worden door zonnepanelen voorzien van energie. Met diverse systemen wordt volgens het bedrijf een minimum aan fijnstof verspreid. In de binnentuin wordt zo'n 40 procent aan fijnstof afgevangen. Verder worden de eieren bij de stallen verpakt en direct aan Lidl geleverd. Dat scheelt transportkosten.

 

Meer Kipsterboerderijen

De derde stal is niet recent gebouwd, maar getransformeerd tot Kipsterboerderij. Als het aan Lidl en Kipster ligt, wordt het aantal boerderijen de komende jaren verder uitgebreid naar tien. De voorkeur is om dan vooral bestaande stallen om te bouwen. “Het traject voor nieuwe projecten is lang en de vergunningen zitten potdicht. We moeten creatief zijn. Daarom richten we ons op bestaande boerderijen en pluimveehouders”, zegt Quirine de Weerd, verantwoordelijk voor de duurzaamheidsstrategie van Lidl Nederland.

“De vraag naar de eieren is er al”, meent Kipster-oprichter Ruud Zanders. “We zijn altijd uitverkocht. De mensen van Lidl zeiden eens: Ruud, als je een normale leverancier was, dan hadden we actie moeten ondernemen. Want iedere leverancier die voor lege schappen zorgt, daar kunnen we niet op bouwen. Met deze uitbreiding kunnen we veel meer eieren leveren. Ik ben blij dat we door kunnen pakken en dat het aandeel van Kipster groeit.”

 

Varkens

Het Kipsterconcept wordt binnenkort ook toegepast op varkens. In Brabant wordt een diervriendelijke en duurzame varkensstal gebouwd. Deze bestaat uit een overdekt deel, een uitloop en een weide waar de varkens hun dierlijke gedrag kunnen vertonen. Zo is er een modderbad en een speelplaats. Ook komt er een heus toilet. “Een varken is een intelligent en zindelijk dier. Die kun je goed trainen, zodat het varken in aparte delen van het hok poept en piest. Dat zorgt voor een enorme emissiereductie. Daar doe ik al sinds 2015 op kleine schaal met enkele dieren onderzoek naar”, zei Kees Scheepens eerder tegen varkens.nl. Onder de naam Pigster wordt vervolgens varkensvlees geproduceerd. Volgend jaar moet het in de schappen van Lidl liggen.

 

Bron: change.inc

h2