Hoe is het nu met Weinheimer Natuursteen?

Datum van item

18 juni 2024

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

293x bekeken

Eén jaar later...

In maart 2023 publiceerden we een artikel over Weinheimer Natuursteen, een familiebedrijf uit Susteren. De broers Léon en Noël vertelden over hun ambitieuze plannen om van traditionele natuursteenproductie over te stappen naar een circulaire werkwijze. Hun deelname aan de CIRCO track (samen met de Rabobank en LIOF) gaf het bedrijf een zetje in de juiste richting. Nu, ruim een jaar later, blikken we terug en kijken we vooruit. Welke stappen heeft Weinheimer Natuursteen in de tussentijd gezet?

h2
Léon and Noël Weinheimer

Van tweedehands naar circulair

Een van de eerste veranderingen die Weinheimer Natuursteen doorvoerde, was een herziening van hun marketingstrategie. Léon vertelt: “We hebben met ons marketingbedrijf de term 'tweedehands' volledig uit onze communicatie verwijderd en vervangen door 'circulair en duurzaam’. Die aanpassing maakt een groot verschil in hoe klanten naar deze producten kijken.”

h2

Initiatief TruStone en Circle Stone partner

Een belangrijke ontwikkeling is de samenwerking met TruStone en Circle Stone. "We hebben ons aangesloten bij het Initiatief TruStone om diverse stappen in het inkooptraject te registreren," legt Léon uit. “Hiermee kunnen we aantonen dat de nieuwe stenen die we importeren, daadwerkelijk maatschappelijk verantwoord en milieuvriendelijk zijn geproduceerd.”

Daarnaast is Weinheimer Natuursteen partner geworden van Circle Stone, een initiatief van de Stichting GreenLeave. Léon: “We hebben verplichtingen om de hoeveelheden en herkomst van hergebruikte materialen bij te houden en te rapporteren. Dit zorgt voor transparantie en helpt ons bij het verbeteren van onze circulaire processen.”

Grote en kleine uitdagingen

Hoewel de visie helder is, stuitte het bedrijf op verschillende uitdagingen. "Op dit moment moeten we het lineaire proces nog naast het circulaire houden," zegt Léon. "Bij lineair werk bestelt de klant precies wat hij nodig heeft en dat wordt ingekocht. Maar bij circulair werk moet je eerst kijken wat je in voorraad hebt en wat je kunt aanbieden. Dat vraagt om een andere manier van denken.”

De overgang naar circulair werken vereist niet alleen aanpassingen in de bedrijfsvoering, maar ook in de mindset van de klanten. "Het kost tijd om mensen te laten inzien dat circulaire producten net zo goed, zo niet beter, kunnen zijn dan nieuwe producten."

De grootste uitdaging is om gemeenten te overtuigen om op een milieuvriendelijke manier graven te ruimen. “Sommige gemeenten zijn hier nog niet klaar voor, wat het moeilijk maakt om volledig circulair te werken,” vertelt Léon. “Echter, de positieve reacties van klanten en de groeiende vraag naar circulaire grafmonumenten zijn bemoedigend. In ons werkgebied hebben we nu een ruime voorraad circulaire materialen.”

h2

"Het kost tijd om mensen te laten inzien dat circulaire producten net zo goed, zo niet beter, kunnen zijn dan nieuwe producten."

Meer samenwerken

Dankzij de CIRCO track hebben de broers geleerd om ook buiten hun eigen branche te kijken en samen te werken. Een voorbeeld is hun samenwerking met sloopbedrijven die landelijk opereren. “Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in asbestsanering en grote pandensloop, waarbij ze materialen sorteren en hergebruiken. Met hen overleggen we regelmatig over administratieve processen. Voor één van deze bedrijven hebben we recent circulaire vensterbanken en afdekplaatjes geproduceerd,” aldus Léon.

Weinheimer zet zich ook in voor educatie en samenwerking met technische scholen om toekomstige vakmensen op te leiden. Léon licht toe: “We hebben stageplaatsen aangeboden aan studenten van technische scholen, omdat er een groot tekort is aan vakmensen in Nederland.”

h2
Noël Weinheimer

De toekomst is circulair

Ondanks de uitdagingen is Léon optimistisch over de toekomst. “We blijven stappen zetten naar verduurzaming. Maar het kost tijd om alles te integreren en te promoten. We moeten ook investeren in machines en onze mensen overtuigen van de voordelen van circulair werken.”

Hij gelooft dat de toekomst van Weinheimer Natuursteen circulair is. "We zien dit als iets wat nodig is en blijven ons inzetten om dit te realiseren. Het is een lange weg, maar we zijn vastberaden om door te gaan."

Met een duidelijke visie en een gedreven team is Weinheimer Natuursteen goed op weg om de natuursteenbranche te transformeren en een voorbeeld te zijn van hoe traditionele bedrijven de sprong naar duurzaamheid kunnen maken. "Het kost tijd, maar het is de moeite waard. We bouwen aan een duurzame toekomst, steen voor steen."

h2

"We bouwen aan een duurzame toekomst, steen voor steen."

Alle beetjes helpen

Léon sluit af met een inspirerende boodschap: "Als we allemaal een beetje kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst, dan kunnen we samen grote stappen zetten. Het is een uitdaging, maar met de juiste mindset en ondersteuning kunnen we veel bereiken."

Weinheimer Natuursteen toont aan dat duurzaamheid en innovatie hand in hand kunnen gaan, zelfs in een traditionele sector als natuursteen. Hun reis naar een circulair productieproces is een inspirerende case voor andere bedrijven die dezelfde weg willen inslaan.

h2
natural stone

Ook meedoen aan een CIRCO Track?

Zoek je – net als Weinheimer Natuursteen – ook ondersteuning bij circulair ondernemen? Kijk dan eens of deelname aan een CIRCO Track wellicht iets voor jou is.

h2
Vertel mij meer!