Healix: omdat wij nú iets kunnen doen voor de planeet

Datum van item

28 juni 2022

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

290x bekeken

‘Wij zijn de eerste generatie die weet dat wij onze planeet verpesten en we zijn de laatste generatie die hier iets aan kan doen.’ Healix is een cleantech start-up in Maastricht die ernaar streeft om het ‘plasticprobleem’ op te lossen. 

Marcel Alberts, oprichter en directeur van Healix: “Wij transformeren afgedankte touwen en netten uit de visserij en landbouw tot ‘circulaire polymeren’ van hele hoge kwaliteit.” Oftwel: kunststof korrels waarmee klanten weer nieuwe producten kunnen maken.

Virgin maar niet nieuw

Virgin maar niet nieuw

“Het granulaat heeft een hele hoge kwaliteit,” legt Marcel uit, “vergelijkbaar met ‘virgin’ granulaat, zoals nieuw plastic ook wel wordt genoemd.” Maar nieuw is het dus niet, want voor deze startup staat circulariteit voorop.

Synthetisch garen krijgt een tweede leven

Marcel vertelt er meer over: “Bij Healix creëren wij een circulaire toekomst voor afval van synthetisch garen. Onze polymeren zijn van een dusdanig hoge kwaliteit dat ze ingezet worden voor ‘closed loop recycling’. Dat wil zeggen dat onze klanten er weer nieuwe touwen en netten van kunnen maken.”

"Bij Healix creëren wij een circulaire toekomst voor afval van synthetisch garen."

Een nuttige circulaire loop!

Het Israëlische bedrijf Tama is de eerste klant van Healix. Zij maakt van het granulaat nieuwe touwtjes om onder andere hooi mee te bundelen. “Maar uiteraard kunnen bedrijven van het granulaat ook allerlei andere nuttige kunststofproducten maken”, vult Marcel aan. “Zoals shampooflessen, buizen en pijpen, pallets en kratjes en binnenkort zelfs fietsen.” 

Van een lineaire naar een circulaire industrie

Van een lineaire naar een circulaire industrie

Marcel heeft altijd al een passie gehad voor technische vezels en de mogelijke toepassingen hiervan. “Ik had in 2019, vlak voordat de coronacrisis begon, net de meerderheid van de aandelen in mijn bedrijf FibrXL verkocht. Toen brak corona uit en ineens zat ik thuis. Na een online sessie ‘Kansen creëren met corona’ bedacht ik dat er een ander probleem is dat we als industrie moeten aanpakken: de switch van een lineaire naar een circulaire industrie.” Marcel dook hier verder in. 

“Mijn voormalige afnemers vroegen om een oplossing voor hun afvalstromen. Ik heb vervolgens een hackathon georganiseerd om over dit thema te praten. En ik besloot hierna al snel zelf om een circulaire business te beginnen. Mijn oude werkgever wenste me gelukkig succes en zei: ‘Laat het weten als je een business case hebt, want dan willen we misschien investeren.’”

Healix was geboren

Marcel: “Het ging vanaf dat moment supersnel. Ik kreeg bizar veel reacties en voorstellen om dingen samen te doen. Tama was onze eerste klant, het bedrijf dat strotouwtjes maakt. We hebben de fabriek en het proces ontworpen en in twee, drie maanden had ik mijn eerste businesscase rond.”

Waar staat Healix over 5 jaar?

Waar staat Healix over 5 jaar?

Marcel is ervan overtuigd dat afgedankte touwen en netten dicht bij de bron gerecycled moeten worden. “Je hebt speciale vergunningen nodig om afval over landsgrenzen te vervoeren. Dat betekent niet alleen een vervoersbelasting voor het milieu, maar ook veel papieren rompslomp. Er is op verschillende locaties ontzettend veel materiaal beschikbaar waarmee we kunnen werken. We zijn daarom van plan binnen een paar jaar nieuwe fabrieken te bouwen in onder andere Noorwegen en Frankrijk, gebaseerd op de blauwdruk van de fabriek in Maastricht.”

NOW!

Heeft Marcel tot slot nog tips voor andere ondernemers die net als Healix duurzamer, slimmer en met meer aandacht voor de maatschappelijke transities willen ondernemen? Marcel: “Absoluut! Het is eigenlijk heel simpel: stop talking, start doing, NOW!