Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderwerp binnen de bedrijfsmuren en dat zal alleen nog maar verder toenemen nu Europese wetgeving vanaf 2025 duurzaamheidsrapportages verplicht stelt voor grote bedrijven. Onder meer voedselproducenten, maar ook bloemen- en plantentelers zijn straks vanuit de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht om de milieu-impact van hun productie en processen uit te drukken in, onder meer, CO2 uitstoot. Reden voor HAS green academy om bedrijven op te leiden om te kunnen voldoen aan de nieuwe richtlijn.
Opleiden met kennis en praktische toepassing
Een van de instrumenten die bedrijven helpt bij het begrijpen en verbeteren van hun ecologische voetafdruk is de Levenscyclusanalyse, ofwel de Life Cycle Analysis (LCA). De LCA houdt rekening met verschillende milieu-indicatoren, zoals CO2 uitstoot, waterverbruik, land- en pesticidengebruik en meer. Het stelt bedrijven in staat om te identificeren waar de grootste milieu-impact zit en om duurzamere alternatieven te onderzoeken.
Via een praktijkgerichte cursus waarin de LCA-methode als basis wordt gebruikt, brengt docente Marjolein de Bruin van HAS green academy dit najaar cursisten de benodigde kennis bij. Zij ontwikkelde de cursus samen met docentcollega’s en adviesbureau Blonk, dat gespecialiseerd is in LCA binnen de agro en food.
Marjolein: “Eerder dit jaar volgden studenten bij de HAS al de minor ‘Duurzaamheid: meten is weten’ waarin we de LCA in beeld hebben gebracht voor een aantal bedrijven binnen de food en agro.” Studenten brachten hier onder meer de LCA van de plantaardige burger van het bedrijf Vion Food Group in kaart. “Ook de andere bedrijven die deelnamen waren erg enthousiast over de methode en de inzichten die zij hieruit haalden. De logische vervolgstap was dan ook om deze kennis breder aan te bieden en zo ontstond het idee voor de cursus.”
"Eerder dit jaar volgden studenten bij de HAS al de minor ‘Duurzaamheid: meten is weten’ waarin we de LCA in beeld hebben gebracht voor een aantal bedrijven binnen de food en agro."
Cursus Life Cycle Analysis: meten is weten
In zeven lessen leren cursisten de basistheorie van de LCA-methode, volgens de te nemen stappen om de analyse uit te voeren. Ze gaan praktisch aan de slag door een eerste LCA op te stellen aan de hand van een proces op het eigen bedrijf of een bedrijf naar keuze. “Waar het om gaat is dat je een eerlijke berekening kunt maken, die je ook kunt vergelijken met bijvoorbeeld concurrenten”, legt Marjolein uit. Het vertrekpunt is dan wel de nieuwe wetgeving, maar volgens Marjolein gaat duurzaamheid op termijn ook geld opleveren als je vanuit een LCA-verbeteringen gaat doorvoeren in je processen en hierover kunt communiceren. “Duurzaamheidsclaims die je via deze manier kunt onderbouwen zorgen ervoor dat consumenten een weloverwogen keuze maken voor jouw producten versus die van concurrenten.”