Gezondheidstransitie: een maatschappelijke noodzaak

Datum van item

20 april 2022

Categorie van item:

Achtergrondartikelen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

270x bekeken

De wereld verandert in hoog tempo. We staan met zijn allen voor grote maatschappelijke opgaven: het tot stand brengen van een duurzame samenleving. Dit alles in de context van de milieudruk op de aarde, de toenemende schaarste van grondstoffen en de groeiende invloed van technologie. Dit vraagt om een community platform waar Limburgse ondernemers uit tal van sectoren elkaar weten te vinden en elkaar kunnen versterken. 

Met shiftLimburg zetten we in op de vier transities: Energie, Circulariteit, Gezondheid & Digitalisering. Zo werken we samen toe naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

Dit artikel maakt deel uit van een 4-delige seriereeks rondom de vier transities die centraal staan op dit platform.

Rondom iedere transitie heeft LIOF een speciaal team gevormd. Wendy Willems is mede-transitielead van team gezondheid. Zij vertelt over het belang van de gezondheidstransitie, de gezondheidssituatie in Limburg, de uitdagingen van ondernemers en de maatschappelijke behoefte voor verandering.

Maatschappelijke impact

“Vanuit de landelijke kennis- en innovatieagenda’s (KIA’s) zijn de vier transities energie, circulariteit, gezondheid en digitalisering gekozen als speerpunten voor Limburg. Deze regio heeft een uniek en innovatief ecosysteem dat aansluit op de sterke sectoren zoals agrofood, logistiek en de maakindustrie. Maar het is ook een deel van Nederland waarin nog veel aandachtspunten op het gebied van gezondheid zijn.

Waar we eerder een sectorale aanpak hadden, willen we nu sector overstijgend verandering teweegbrengen. Door in te zetten op de vier transities zorgen we voor economisch rendement mét maatschappelijke impact. Uit onderzoek is gebleken dat deze vier transities in lijn liggen met de behoefte in onze provincie. Energie, circulariteit en gezondheid zijn SDG’s. Digitalisering is de sleuteltechnologie die noodzakelijk is om alle transities goed te implementeren.

Automatisering en digitalisering gaan bijvoorbeeld hand in hand in agritech, om te zorgen dat we met minder middelen de agriproductie kunnen verhogen. En de juiste data verzamelen en slim gebruiken speelt bijvoorbeeld een grote rol in de ontwikkeling van innovatie in de gezondheidszorg.”

Enorme uitdagingen

Enorme uitdagingen

“De gezondheidssector kampt met enorme uitdagingen. Zo stijgen de zorgkosten naar verwachting in 2040 naar € 174 miljard. Er is een tekort aan zorgpersoneel en er is sprake van een erg hoge werkdruk. We worden als mensen steeds ouder en het aantal personen met één of meer chronische aandoeningen neemt in 2025 naar verwachting toe tot 37%.

Uit de Gezondheidsmonitor van onder andere de GGD blijkt daarnaast dat mensen in Limburg, en vooral in Zuid-Limburg, gemiddeld minder lang in goede gezondheid leven dan mensen uit andere provincies. Dit heeft onder andere met het mijnverleden in Limburg te maken. Er moet dus snel een verandering ingezet worden.

Zorginnovaties in medical devices, food & nutrition, biotech en e-health zijn cruciaal. Er moet focus komen op het voorkomen van zorg, het verplaatsen van zorg van het ziekenhuis naar thuis of de eerstelijnszorg en er is behoefte aan zorginnovaties die effectiever werken.”

Complex speelveld

Complex speelveld

“Zorginnovaties duren lang voordat ze op de markt komen en kosten vaak meer tijd en geld dan vooraf voorzien. Naast alle technische uitdagingen, krijgen ondernemers te maken met een groot stakeholdersysteem. Denk hierbij aan patiënten, artsen, inkoop, de raad van bestuur van ziekenhuizen en zorgverzekeraars.

Deze partijen hebben belangen die niet allemaal in lijn met elkaar liggen. Als ondernemer moet je het speelveld heel goed kennen, terwijl je ook met andere uitdagingen bezig bent. Daarnaast hebben ondernemers te maken met strenge regelgeving, want het gaat immers om het menselijk lichaam. Op het moment dat je iets nieuws op de markt wil brengen, moet je eerst zware bewijslast leveren. Bovendien zijn voor de meeste innovaties dieren- en mensenstudies nodig. Deze vaak lange, dure trajecten maken het lastig om innovaties snel op de markt te brengen.

Bij LIOF interviewen we ondernemers om te kijken waar ze behoefte aan hebben. Bijvoorbeeld kennis van regelgeving of een stukje netwerk. Het is belangrijk dat we ondernemers tijdig inzicht geven in de uitdagingen die ze tegenkomen, zodat ze goed voorbereid zijn. Daarnaast koppelen we hen aan de juiste partijen. Zo komen ze de leercurve sneller door.”

Werken aan een gezonder Limburg

“De gezondheidstransitie is belangrijk in heel Nederland, over de hele wereld. Het zorgsysteem staat flink onder druk. Specifiek voor Limburg, omdat er essentiële aandachtspunten zijn. Er valt veel te halen in preventie, gezonde voeding en vitaliteit.

Het verdienmodel van zorgverzekeraars draait om ziekte en de behandeling daarvan. Artsen worden veelal nog beloond naar het aantal operaties die zij uitvoeren. Dat maakt het lastig om het zorgsysteem anders in te richten en de focus te leggen op betere voeding en mensen gezonder maken om ziekte te voorkomen. Zorg moet meer vanuit de maatschappelijke behoefte georganiseerd worden. Preventie is de enige manier om verandering teweeg te brengen.

De Coronapandemie heeft ons (burgers) ook wel laten inzien dat gezondheid heel belangrijk is. En juist preventie, dus gezond eten, voldoende bewegen en niet roken heel veel invloed heeft op je weerstand. Ik hoop dat dit het momentum voor preventie gaat creëren en we die transitie ook daadwerkelijk kunnen gaan maken met ons hele zorgsysteem.”