Het moment is daar: Mosa Meat heeft zijn eerste aanvraag ingediend om kweekvlees op de Europese markt te brengen. Het gaat niet om de veelbesproken kweekvleesburger, maar om kweekvleesvet.

Omdat het gekweekte rundervet een nieuw voedingsmiddel is, moet het uitvoerig worden getest voor het op de Europese markt mag komen. | Credit: Mosa Meat
Er wordt al lang gespeculeerd over kweekvlees. Hoe smaakt het, hoe duurzaam is het en wanneer komt het op de markt? Hoewel deze aanvraag niet de burger betreft, is het toch een belangrijke opsteker voor de Maastrichtse kweekvleesproducent.
Rundvleesvet
De ingediende aanvraag gaat over gecultiveerd rundervet, wat in een laboratorium wordt gekweekt uit de stamcellen van levende koeien. In een bioreactor worden de stamcellen gevoed met voedingsstoffen, waarmee het natuurlijke groeiproces wordt nagebootst. Vet is de smaakmaker die vleesvervangers naar echt vlees kan laten proeven. Mosa Meat ziet het dan ook als belangrijk ingrediënt. Na goedkeuring kunnen producenten van vleesvervangers het vet kopen voor hun productie.
CEO Maarten Bosch: “Vet is de ziel van smaak en we hebben een ingrediënt ontwikkeld dat de rijke culinaire ervaring biedt die consumenten verwachten van conventioneel rundvlees. Deze innovatie is niet alleen een verrijking van onze Mosa Burgers, maar heeft ook het potentieel om plantaardige producten, die vaak moeite hebben om de volledige sensorische ervaring van vlees te evenaren.”