Fossielvrij laadplein voor e-trucks kan rekenen op 1,3 miljoen euro

Datum van item

20 juni 2024

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

35x bekeken

In Limburg moet een gloednieuw laadplein voor e-trucks komen. Vrachtwagens kunnen daar in de nabije toekomst fossielvrij laden zonder afhankelijk te zijn van het toch al volle elektriciteitsnet. Aan het project is een subsidie van 1,3 miljoen euro toegekend.

h2
truck charging station

Er komen steeds meer elektrische busjes en vrachtwagens op de weg. Om deze te laten rijden, is een uitgebreid snellaadnetwerk nodig. Daar speelt ondernemer Ferry Tap met Green Caravan op in. “Elektrische vrachtwagens zitten nog aan begin van de groeicurve. Willen we ze tot een succes maken, dan moet de laadinfrastructuur op orde zijn. Zonder laadpalen geen e-trucks en andersom. Het is het ouderwetse kip-ei verhaal.”

 

Fossielvrij laden

Daarom realiseert Tap laadplekken voor e-trucks. Het laadplein dat hij in Limburg gaat bouwen, beslaat zes laadstations en honderd parkeerplekken voor vrachtwagens. Daarvoor werkt hij samen met de partners A2 Truck Parking, Powercrumbs en Hedgehog Applications.

Fossielvrij laden is de missie, zegt hij. “Als er geen zon of wind is, wordt nog altijd gebruikgemaakt van fossiele brandstoffen om elektriciteit op te wekken. Vorig jaar was de helft van de stroom opgewekt door aardgas en kolen. Het aandeel fossiele brandstoffen neemt gelukkig snel af, maar het duurt nog even voordat alle elektriciteit fossielvrij is. Ik wil fossielvrij laden nu al mogelijk maken.”

Het toekomstige laadplein gaat voornamelijk draaien op zonne-energie. “De grootste component is solar. Er zit ook een stukje batterijopslag in voor ’s nachts en de momenten dat er weinig zon is. De zonne-energie wekken we zelf op met panelen bovenop de parkeerplaatsen. Dat betekent ook dat bestuurders altijd droog en in de schaduw kunnen staan. Ter aanvulling draait het laadplein op elektriciteit gemaakt van biogas uit rioleringen. Zo is het echt een fossielvrije oplossing.”

 

Niet aangesloten op het net

De oplossing zorgt ervoor dat het laadplein niet aangesloten hoeft te worden op het elektriciteitsnet. “Dat is praktisch, want het elektriciteitsnet is overvol. Door netcongestie kan de aanvraag van een zware aansluiting die nodig is voor het laden van e-trucks jaren duren. Maar het belangrijkste is dat de stroom afkomstig van het elektriciteitsnet niet per definitie fossielvrij is. In de gevallen van te weinig zon en wind, wordt er nog aanspraak gedaan op aardgas en kolen. Dat willen we dus niet.”

 

Ferry Tap: "Willen we vrachtwagens tot een succes maken, dan moet de laadinfrastructuur op orde zijn." | Credit: Green Caravan

h2
Green Caravan

Subsidie

Om het project in Limburg te realiseren, is 1,3 miljoen euro aan subsidie toegekend. De subsidie, afkomstig van een Europees transitieprogramma, is goed voor zo’n 50 procent van de benodigde investeringen. Voor de overige helft is een financieringsronde gestart. “De opstelling die we gaan realiseren is vrij innovatief. Om elektrisch vrachtverkeer te stimuleren, wordt voor zowel voor de aanleg van laadpleinen als de aanschaf van elekrische trucks met subsidies gewerkt. Dit gebeurt op verschillende niveaus, van regionaal tot aan Europees niveau.”

 

Operationeel

De bouw van het laadplein moet eind dit jaar beginnen. Een half jaar later moeten de eerste elektrische vrachtwagens aan de laadpalen staan. “Het laden van elektrische voertuigen leidt tot een enorme energievraag die de komende jaren alleen maar groter wordt. Het is belangrijk om de CO2-uitstoot die gepaard gaat met het opwekken van stroom te minimaliseren. Met de aankomende wet- en regelgeving wordt dit steeds belangrijker.” Tap wijst naar de CSRD. “Die rapportageplicht omvat ook het stroomverbruik en de daarbij horende uitstoot. Elektrische auto's worden daarin ook meegenomen. Het gaat dus steeds meer uitmaken waar en wanneer je laadt. Dat is nog een reden waarom ik geloof in fossielvrij laden.”

 

Bron: change.inc

h2