30 jaar na de ondertekening van het Verdrag van Maastricht geeft Studio Europa Maastricht samen met haar partners in de provincie, universiteit en stad vorm aan een dialoog over de rol en de toekomst van de Europese samenwerking in grensregio's. Wat heeft dit gebracht, en waar kunnen de grenzen nog verder vervaagd worden?
Deze vragen zijn het startpunt van gesprekken tussen verschillende generaties en ontmoetingen binnen verschillende culturen en visies. Studio Europa Maastricht biedt tijdens de Europaweek van 9 t/m 13 mei een podium aan de baanbrekende ideeën, creatieve expressies en inspirerende initiatieven die het Europese profiel van de Limburgse stad Maastricht, provincie Limburg en Maastricht University kleur geven. Op de website van Studio Europa Maastricht vindt u het volledige programma(verwijst naar een andere website)(opent externe website) dat is samengesteld in samenwerking met partners.
Wopke Hoekstra in Maastricht voor de aftrap
De Europaweek wordt afgetrapt op 9 mei, Europadag, met een bezoek van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra aan de Limburgse hoofdstad. Hoekstra deelt dan tijdens een Europaspeech “onze” kijk op Europa. Hij gaat onder meer in op de manier waarop burgerdialogen een waardevolle bijdrage leveren aan de vorming van het Nederlandse EU-beleid. Ook blikt hij aan de hand van de Staat van de Europese Unie 2022 terug op de belangrijkste ontwikkelingen in de EU van het afgelopen jaar en presenteert hij een visie op de Nederlandse agenda in de EU van het komende jaar. De minister zal tevens ingaan op de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne.
Na zijn toespraak gaat de minister samen met moderator Annette van Soest in gesprek met het publiek in de zaal en de volgers van de livestream. De lezing vindt tussen 16:00 en 17:00 plaats in de Muziekgieterij in Maastricht en is ook online via een livestream(verwijst naar een andere website)(opent externe website) te volgen.
Gevolgd door een studentenevent: het doorbreken van de Brusselse zeepbel
Na een EU-gerelateerde studie volgen veel afgestudeerden de gebaande paden naar Brussel. Maar werken aan een beter Europa en grensoverstijgende thema’s gebeurt niet alleen maar daar. Ook vele grens liggende regio’s, zoals de Provincie Limburg, zijn dé plekken waar hard aan deze thematiek gewerkt wordt. En dit event op 11 mei draagt mede bij aan een hot item, namelijk het talentbehoud van jonge professionals in onze regio op het gebied van Europa.
Afsluitend de werkplaats Europa: Circulaire economie zonder grenzen
Dit laatste event op 13 mei heeft als doel om kennis te delen en gemeenschapsvorming te bevorderen over circulaire economie in grensregio’s. Tijdens deze werkplaats wil Studio Europa Maastricht namens de partners, vertegenwoordigers van regionale bedrijven, circulaire start-ups, multinationals, science hubs, intermediairs, maatschappelijke organisaties, overheden en universiteiten bij elkaar brengen.