Energietransitie: optimale inzet van duurzame en efficiënte energiesystemen op weg naar groene bedrijfsprocessen

Datum van item

24 maart 2022

Categorie van item:

Achtergrondartikelen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

114x bekeken

De wereld verandert in hoog tempo. We staan met zijn allen voor grote maatschappelijke opgaven: het tot stand brengen van een duurzame samenleving. Dit alles in de context van de milieudruk op de aarde, de toenemende schaarste van grondstoffen en de groeiende invloed van technologie. Dit vraagt om een community platform waar Limburgse ondernemers uit tal van sectoren elkaar weten te vinden en elkaar kunnen versterken. 

Met shiftLimburg zetten we in op de vier transities: Energie, Circulariteit, Gezondheid & Digitalisering. Zo werken we samen toe naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

Dit artikel maakt deel uit van een 4-delige seriereeks rondom de vier transities die centraal staan op dit platform. 

De LWV zet zich in voor een zo aantrekkelijk mogelijk ondernemingsklimaat in Limburg. LIOF is de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor ondernemend en innovatief Limburg. Onze gezamenlijke ambitie? Limburg toekomstbestendig maken. Met kennis, advies en netwerk helpen we ondernemers met het zetten van de eerste stap.

Rondom iedere transitie heeft LIOF een speciaal team gevormd. Martin Schreurs is transitielead van team energie. Hij vertelt over de huidige energietransitie en de uitdagingen in Limburg. Sonja Demandt van LWV haakt hierop in: zij legt uit welke hulpmiddelen er voor ondernemers zijn, zodat zij zelfstandig met verduurzaming aan de slag kunnen.

Grote uitdagingen

De vier transities energie, circulariteit, gezondheid en digitalisering zijn cruciaal voor de toekomst van Limburg. LIOF wil bijdragen aan het oplossen van de grootste uitdagingen waar Limburg voor staat.

“Zo proberen we het MKB in Limburg te helpen met advies, netwerk en financiering. Op die manier kunnen we er samen voor zorgen dat we gezonder worden, digitalisering faciliteren, het klimaat helpen en een circulaire economie gaan creëren (en geen eindige economie)”, aldus Martin.

Belang van energie

Belang van energie

Energie is nodig om de dingen te blijven doen die we nu ook doen. Voor onze energievoorziening zijn we nog altijd afhankelijk van fossiele grondstoffen, met alle negatieve gevolgen voor natuur en milieu.

Martin: “Dat moet anders. We focussen op energie besparen: als we minder energie nodig hebben, dan hoeven we ook minder op te wekken. En wat we nodig hebben, kunnen we beter duurzaam opwekken. LIOF werkt nauw samen met het (innovatieve) MKB aan oplossingen voor deze uitdaging.”  

 

De uitdaging in Limburg

De energietransitie is belangrijk voor onze provincie, omdat de economische structuur van Limburg maakt dat we een grote energiebehoefte hebben. De industrie met Chemelot, de logistiek en de landbouwsector zijn in Limburg sterk vertegenwoordigd en hebben veel energie nodig. Hierdoor is de energie-uitdaging in Limburg wat groter dan gemiddeld in Nederland.

Martin: “Er zijn duizenden ondernemers in Limburg met ieder hun eigen bedrijfssituatie. Generaliseren is daarom lastig. Maar velen hebben een positieve houding, ze zien en erkennen dat de energietransitie hard nodig is. De meeste ondernemers zitten met een heleboel vragen. Hoe pak ik het aan in mijn onderneming? Aan welke knoppen kan ik draaien? Wat is de beste en slimste aanpak? Hoe begin ik? Daar hebben ze hulp en ondersteuning bij nodig. Gelukkig kunnen wij dat bieden, samen met onze partners.”

Expertisecentrum Duurzaamheid & Innovatie

Expertisecentrum Duurzaamheid & Innovatie

Sonja Demandt, Expertisemanager Duurzaamheid & Innovatie bij LWV: “Drie jaar geleden heeft LWV besloten een nieuw expertisecentrum (Duurzaamheid & Innovatie) op te richten. Gezien de verschillende grote transitiethema’s zijn we in 2019 gestart met het vormgeven van dit expertisecentrum. Middels navraag en overleg met onze leden is gekozen om te focussen op de transities: Circulariteit, Energie & Klimaat, Digitalisering en Strategisch Innoveren.” Er lopen een aantal grote projecten, die je op lwv.nl terug kan vinden.

 

DEB tool

Er zijn handige hulpmiddelen die ondernemers op weg helpen. Op deb.nl, een onafhankelijke en gratis online tool, kun je op basis van je postcode inzicht krijgen in de energiemaatregelen die je binnen jouw onderneming kan nemen.

Sonja: “Besparen begint bij minder energie gebruiken. Daarna kun je kijken wat duurzamer kan. Het is belangrijk om natuurlijk op te schalen naar duurzame middelen. Kijk eerst wat je kunt veranderen in je processen en ga optimaliseren. Alles wat je bespaart hoef je niet duurzaam in te vullen. Uit ervaring blijkt dat het gewoon zo gaat. Warmte moet je borgen. De DEB tool is de basis.” Meer weten? Op deb.nl lees je er alles over.

Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM)

Martin: “Daarnaast adviseren we ondernemers om gebruik te maken van de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM). Met deze subsidie kun je een adviseur inhuren voor een energieadvies op maat én voor ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies.” Op rvo.nl vind je de informatie.

Kortom, twee mooie instrumenten waar het MKB zelf mee aan de slag kan en hopelijk veel gebruik van gaat maken. Energiebesparing is namelijk ook economisch relevant. Zeker nu met de torenhoge energieprijzen!