EMX Powertrain

Datum van item

21 juni 2022

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

1 reactie

Aantal weergaven:

111x bekeken

Dit bedrijf doet er alles aan om de motorsport duurzaam te maken

‘Alleen kom je ver maar samen kom je verder’

Elmar Dohms, eigenaar en oprichter van EMX Powertrain

Over EMX Powertrain

“EMX Powertrain is fabrikant van elektrische crossmotoren. Verder ontwikkelen we high performance elektrische aandrijflijnen in jargon “elektrische powertrains” genoemd voor de offroad en road light vehicles industrie, zoals de wegmotor die je met een rijbewijs categorie A1 en A2 mag rijden. De technologie is dusdanig ontwikkeld dat deze ook toegepast kan worden voor het elektrificeren van andere lichte voertuigen zoals een quad, kart of buggy”, legt Elmar uit.

LIOF en EMX Powertrain

Welk ‘probleem’ lossen jullie op?
Elmar vertelt: “de crossmotorsport staat steeds meer onder druk als we geen oplossing vinden voor de aangescherpte milieueisen, geluid en emissie. Met name door geluidsoverlast worden crossbanen steeds meer beperkt in hun openingsuren of zelfs gesloten. Daarvoor moeten we verduurzamen en het geluidsniveau verlagen.”

“In 2019 is EMX Powertrain gestart met de ontwikkeling van een elektrische powertrain die geïntegreerd wordt in een bestaand motorcross chassis Yamaha. Het EMX Powertrain team heeft hard gewerkt aan de eerste commerciële toepassing van de EMX high-performance elektrische aandrijflijn. Na twee jaar van ontwikkeling is recent de elektrische crossmotor ‘XF30’ gelanceerd voor met name de Europese, Scandinavische en UK markt.”

"EMX Powertrain zorgt ervoor dat ook in de toekomst zowel professioneel als recreatief crossmotorsport duurzaam kan worden uitgeoefend"

Duurzame motorsport, dat klinkt bijna tegenstrijdig
“De XF30 is een elektrische crossmotor met schone technologie, die geen fijnstof uitstoot en een laag geluidsniveau heeft. Daarnaast heeft de motor een perfecte balans van vermogen en hendel baarheid. Met een kwalitatief hoogstaand accupakket heeft de motor zijn kenmerkende dirtbike-specifieke karakteristieke uitstraling en blijven de rijeigenschappen behouden”, vertelt Elmar.

De inspanningen van het team zijn beloond. EMX Powertrain is benoemd tot een van de eerste officiële elektrische motorfabrikanten voor een volledig nieuw kampioenschap voor elektrische cross- en offroadmotoren, dat zijn roots heeft in de Formula E, FIM E-Xplorer World Cup (FIM staat voor Fédération Internationale de Motocyclisme).

Zij leveren aan meerdere racing teams EMX crossmotoren, die de competitie met elkaar zullen aangaan. EMX Powertrain heeft daarbij ook de ambitie om met een eigen Factory Racing Team deel te nemen aan deze elektrisch World Cup.

Wat was de grootste horde die je als startup moest nemen?
Elmar: “We bevinden ons in een nichemarkt waardoor deze niet direct op de radar staat bij verduurzaming van mobiliteit. Het geïnteresseerd krijgen van potentiële partners kost daardoor meer tijd en energie.”

Wat is jullie stip op de horizon?
Elmar: “EMX Powertrain zoekt toekomstige strategische samenwerking voor groei op lange termijn om grote waarde en voordelen te leveren voor de duurzame motorindustrie. In de energietransitie van de mobiliteit van road - en offroad light vehicles zijn nog veel toepassingen mogelijke voor compacte elektrisch powertrains die we met partners kunnen ontwikkelen, produceren en verkopen.”

Tenslotte, welke tip geef je startende ondernemers?
“Een technologische ontwikkeling van deze omvang doe je niet alleen, hiervoor heb je een team van partners nodig. Zoek de samenwerking in de breedte, want alleen kom je ver maar samen kom je verder”, aldus Elmar. Ga voor meer informatie naar de website van EMX Powertrain.

Reacties (1)

Fons Janssen

dinsdag 5 juli 2022 - 13:53


Rolmodellen gezocht

Beste EMX Powertrain,

wat een belangrijke technische innovatie maken jullie mogelijk, wat ook een belangrijke rol speelt voor de cross motor rijders van Nederland en Europa. Het lijkt me gaaf om jullie verhaal nog verder in Europa te brengen via het Europese Klimaat Pact, het sociale programma van de Europese Green Deal. Kennen jullie ook al rolmodellen in de elektrische motorsport in Nederland? https://europa.eu/climate-pact/index_en

met vriendelijke groet,

Fons Janssen 
+31625197680
nl@euclimatepact.eu