Een duurzamere toepassing van generatieve AI? Als je Gen AI-toepassingen als ChatGPT en Claude daarnaar vraagt, komen die al snel met goed onderbouwde aanbevelingen. Ondertussen verbruiken ze zelf nog schrikbarend veel energie en water. Dat moet dus anders. En dat kan ook anders. Capgemini publiceerde daarom eerder dit jaar een rapport met praktische tips.

"Zodra je een vraag stelt, worden er krachtige rekenmodellen in werking gezet."
Voor het trainen van GPT-4 was er naar schatting net zoveel elektriciteit nodig als het jaarverbruik van 5000 Amerikaanse huishoudens. En daar blijft het niet bij: nu dat model operationeel is leidt elke vraag van een gebruiker tot extra energieverbruik. Om oververhitting te voorkomen, moeten de servers in datacentra bovendien goed gekoeld worden. Dat kost dus ook nog eens flink wat water.
Onvermijdelijke consequentie?
Amerikaanse technologiebedrijven focusten zich de afgelopen jaren vooral op het aanjagen van de prestaties van hun generatieve AI-modellen. Zij investeerden volop in geavanceerde chips en de bouw van nieuwe datacentra. En het sterk oplopende energie- en waterverbruik dat ze daarmee veroorzaakten? Dat zagen ze als een onvermijdelijke consequentie van die nieuwe ontwikkeling.
Grotere ecologische voetafdruk
Ook gebruikers van Gen AI-toepassingen lijken weinig oog te hebben voor de duurzame aspecten. Zo is in het Capgemini-rapport Developing Sustainable Gen AI te lezen dat het gebruik van Gen AI-toepassingen weliswaar bij veel bedrijven al tot een grotere ecologische voetafdruk leidt, maar dat ze eerder hun duurzaamheidsdoelstellingen aanpassen dan het gebruik van die technologie te beperken.
Een totaal nieuwe aanpak
“Ondertussen wijst alles erop dat het gebruik van generatieve AI alleen nog maar sterk zal gaan stijgen”, benadrukt Joost Carpaij, Gen AI deskundige bij Capgemini. “Daarbij zie je dat die AI-modellen steeds geavanceerder worden en daardoor ook uitgebreidere antwoorden gaan geven. Maar hoe langer een antwoord, hoe meer energie dat kost. Tenzij je een totaal nieuwe aanpak bedenkt waarmee het mogelijk is om tot efficiëntere AI-modellen te komen. En begin dit jaar zagen we op dat vlak een ontwikkeling die je gerust een doorbraak kunt noemen.”