Een overvol stroomnet: zo kun je als onderneming alsnog vergroenen

Datum van item

23 augustus 2024

Categorie van item:

Achtergrondartikelen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

25x bekeken

De druk op het stroomnet wordt almaar groter, wat tot allerlei beperkingen leidt. Hoe kun je als organisatie dan toch groeien of verduurzamen? Energiemanagement-expert Peter Molenaar van Eneco licht het toe aan de hand van een aantal voorbeelden. “Het loont om op een andere, slimmere, manier met energie om te gaan.”

h2
grid congestion

"De vraag naar ruimte op het elektriciteitsnet groeit explosief, onder andere omdat Nederlandse organisaties in rap tempo verduurzamen. Wat goed nieuws is, want het betekent dat de energietransitie aanslaat”, zegt Peter Molenaar van Eneco. Als expert op het gebied van energiemanagement voor zakelijke klanten helpt hij bedrijven hun klimaatambities waar te maken. “Doordat je bij het opwekken van hernieuwbare energie afhankelijk bent van het weer, kan het duurzame aanbod op sommige momenten te groot zijn en op andere momenten te klein. Dat leidt tot allerlei beperkingen van het stroomnet, waar veel bedrijven en organisaties tegenaan lopen. Denk aan fastfoodrestaurants die nieuwe locaties willen openen. Aan supermarktketens die extra laadstations nodig hebben voor hun elektrische vrachtwagens. Of nieuwbouwprojecten van gemeenten.”

 

Strategisch omgaan met energie

Gelukkig zijn er mogelijkheden om slimmer met het netwerk om te gaan, zodat er ruimte ontstaat om te verduurzamen en tegelijk aan bedrijfsdoelstellingen te werken. Voorwaarde is dat je dat strategisch en integraal aanpakt. Je kunt de beschikbaarheid van duurzame energie niet meer los zien van de continuïteit van je bedrijf. Molenaar: “Het is belangrijk om te weten wat je doel op de langere termijn is. Welke bedrijfsprocessen ga je elektrificeren? Staat er een uitbreiding op de agenda? Allemaal zaken die een rol spelen in de energievoorziening. Belangrijk is om na te gaan hoe je die plannen gaat realiseren, rekening houdend met onder andere netcongestie. Veel ondernemers willen wel stappen zetten, maar weten niet zo goed hoe te beginnen. Het is belangrijk om dat in kaart te brengen. Het is slim om dat te doen samen met een energiespecialist.”

 

Slim batterijsysteem

Strategisch en slim met energie omgaan, dat is voor iedere ondernemer anders. “Bij Eneco gaan we met bedrijven in gesprek om tot een passende oplossing te komen”, vertelt Molenaar. Een voorbeeld is de samenwerking met Zonnegilde en logistiek dienstverlener Oegema Transport. Het bedrijf wilde zijn zakelijke vervoer elektrificeren en had voor de elektrische vrachtwagens meer snelladers nodig. Maar het mocht de elektriciteitsaansluiting niet verzwaren door netcongestie. “Daar is toen een batterijsysteem geïnstalleerd om de elektrische vrachtwagens op te laden. Het is een systeem met zonnepanelen, laadpalen en een slimme batterij, waarmee Eneco de energie-opwekking, opslag en het gebruik afstemt op de prijspeilen van de markt. De batterij is voornamelijk bedoeld om stroom voor de snelladers te leveren als de netcapaciteit niet genoeg is. De eventuele extra capaciteit wordt verhandeld.”

 

De grootste elektrische vervoerder van Nederland

Een ander voorbeeld van een samenwerking om te verduurzamen ondanks netcongestie is die met Albert Heijn. De supermarktketen heeft de ambitie om in 2050 nul CO2-uitstoot te produceren, voor de hele keten. Oftewel: van land tot klant. De bedoeling is om in 2027 alle klanten elektrisch te bevoorraden, en in 2030 alle winkels. Albert Heijn is de grootste elektrische vervoerder van Nederland. Om netcongestie te voorkomen, kunnen alle laadpalen, zonnepanelen en batterijen slim aangestuurd worden vanuit de Virtual Power Plant (VPP) van Eneco. Dat is een grote, virtuele elektriciteitscentrale die ervoor zorgt dat vraag en aanbod zo veel mogelijk in balans worden gebracht.

“Aan alle assets die energie opwekken wordt een stuurbox gekoppeld", legt Molenaar uit over de VPP. "Die meet vraag en aanbod en wisselt continu data uit met het VPP-platform. Aan de hand van berekeningen wordt aan de ene kant slim gestuurd op de opwek en aan de andere kant wordt het te veel of te weinig aan energieverbruik bijgekocht of verkocht op de verschillende energiemarkten.” Zo wordt slim gestuurd op energie en op de kosten. En heb je op steeds meer momenten van de dag duurzame stroom. Dat biedt dus optimaal rendement, terwijl tegelijkertijd klimaatambities worden bereikt.

 

Stuurbox voor piekmomenten

Intussen is het ook op kleinere schaal mogelijk om snel resultaat te boeken met slimme sturingstechnologie. Een voorbeeld daarvan is Eneco OpwekOptimaal®. Bedrijven met meer dan honderd zonnepanelen krijgen standaard een gratis stuurbox die is aangesloten op de Virtual Power Plant. Daarmee kan de stroomopbrengst worden aangestuurd, door deze te dimmen of uit te zetten op piekmomenten. Molenaar: “Tegelijkertijd behoud je wel de financiële voordelen van de zonnepanelen. De stroom die niet wordt opgewekt, wordt gecompenseerd, en de klant ontvangt een extra terugleververgoeding. De klant optimaliseert de financiële voordelen van de zonnepanelen, terwijl Eneco een betere netstabiliteit kan creëren op het lokale of nationale net.”

"Het loont altijd om op een andere manier met energie om te gaan en daar afspraken over te maken”, benadrukt Molenaar. "Voor veel organisaties staat de bedrijfscontinuïteit op het spel als zij geen actie ondernemen. Gelukkig beseffen steeds meer ondernemers en directies dat er veel kan.”

 

Bron: change.inc

h2