Doorbraak Musk: eerste mens voorzien van hersenimplantaat

Datum van item

30 januari 2024

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

148x bekeken

brain

Neuralink, het brein-techbedrijf van Elon Musk, heeft een historische stap gezet met het implanteren van een chip in het brein van een mens. Dit kan onder meer mensen helpen die verlamd zijn, omdat ze door middel van de chip kunnen communiceren met gedachtes.

Waarom je dit moet weten

Deze doorbraak opent nieuwe mogelijkheden in de gezondheidszorg. Het kan een revolutie betekenen voor mensen met verlamming.

Neuralinks technologie opent nieuwe wegen voor mensen met ernstige fysieke beperkingen, met name verlamde patiënten. Het vermogen om computers te bedienen door enkel aan woorden te denken of programma’s te openen zonder muis, kan hun manier van communiceren en interactie met de wereld aanzienlijk verbeteren. Er is nog niets bekend gemaakt over de identiteit en gezondheidstoestand van de proefpersoon van het onderzoek.

Blackrock Neurotech

De technologie van Neuralink is niet uniek in zijn soort. Bedrijven zoals Blackrock Neurotech hebben vergelijkbare stappen gezet. Zo slaagde Blackrock erin om een verlamde patiënt met behulp van twee implantaten en een robotarm de hand te laten schudden van voormalig president Obama.

Succesvolle test met dieren

Neuralink heeft al eerder succesvolle tests met dieren uitgevoerd, waaronder een aap die het spel Pong speelde op basis van hersenactiviteit in plaats van een fysieke controller. Deze vroege tests waren cruciaal voor het verfijnen van de technologie en het voorbereiden van de eerste menselijke proeven.

De veiligheid, betrouwbaarheid en toepasbaarheid in het dagelijks leven moeten uitvoerig onderzocht en getest worden. Toch biedt deze eerste stap hoop voor de toekomst en zet het de deur open naar een wereld waarin technologie en menselijk brein naadloos met elkaar verbonden zijn.

Onward Medical

Opvallend nieuwtje naar aanleiding van Musks innovatie: de topper op de brede markt van de Euronext in Brussel is Gerard & Anton Award winnaar Onward Medical. De ontwikkelaar van een therapie voor patiënten met een dwarslaesie schoot maar liefst 43,6 procent omhoog naar 3,39 euro en benaderde daarmee het koerspeil van eind 2023.

Het doel van Musks test is na te gaan of een proefpersoon een cursor op een computerscherm kan verplaatsen, alleen maar door eraan te denken. De test is een eerste stap op weg naar de ontwikkeling van hersenchips die verlammingen bij mensen kunnen oplossen, het exacte doel waar ook Onward naar streeft via zijn combinatie van implantaten en ruggenmergstimulatoren.

 

Bron:

h2
Innovation Origins