Digitalisering: transitie naar een digitale samenleving

Datum van item

12 mei 2022

Categorie van item:

Achtergrondartikelen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

270x bekeken

De wereld verandert in hoog tempo. We staan met zijn allen voor grote maatschappelijke opgaven: het tot stand brengen van een duurzame samenleving. Dit alles in de context van de milieudruk op de aarde, de toenemende schaarste van grondstoffen en de groeiende invloed van technologie. Dit vraagt om een community platform waar Limburgse ondernemers uit tal van sectoren elkaar weten te vinden en elkaar kunnen versterken. 

Met shiftLimburg zetten we in op de vier transities: Energie, Circulariteit, Gezondheid & Digitalisering. Zo werken we samen toe naar een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.

Dit artikel maakt deel uit van een 4-delige seriereeks rondom de vier transities die centraal staan op dit platform.

Ralph Hunnekens, transitielead digitalisering LIOF, vertelt waarom digitalisering een van de belangrijke thema’s is op shiftLimburg en welke rol LIOF als regionale ontwikkelingsmaatschappij voor zichzelf ziet weggelegd bij het in gang zetten van de verdere digitalisering van het Limburgs MKB.

Samen versnellen! De kansen die wij zien voor Limburg.

Digitalisering raakt alles. Ieder bedrijf is of moet er mee aan de slag. Juist omdat het zo’n alomvattende term is, proberen we helder te zijn in waar er volgens ons voor Limburg kansen liggen. De meeste toegevoegde waarde van digitalisering ligt er waar de domein expertise het hoogst is. Binnen Limburg zijn dat de domeinen life sciences & health, agrofood, chemie & materialen, de maakindustrie en de logistiek. Wanneer je in deze domeinen digitalisering toepast kom je op de toepassingsgebieden die wij als veelbelovend hebben getypeerd binnen Limburg. Het gaat dan om digital health, agrotech/foodtech, smart manufacturing & supply chain en e-commerce. Binnen al deze toepassingsgebieden bekijken we de mogelijkheden van technologie, of dat nu gaat om kunstmatige intelligentie, virtual (of augmented) reality, blockchain technologie of andere softwarematige toepassingen. Uiteindelijk gaat het om de waarde die er ligt in de toepassing van de technologie op grotere schaal.

Digitalisering en LIOF? Vertel...

Digitalisering en LIOF? Vertel...

Traditioneel is LIOF misschien geen voor de hand liggende partner om een vraagstuk over digitalisering mee op te pakken. Op enkele uitzonderingen na werken er bij LIOF over het algemeen geen specialisten met een diepe technologische achtergrond. Dat geldt ook voor mezelf. Hoewel ik vanuit mijn eerdere werkervaring een sterke affiniteit heb met digitale innovatie, blijf ik een generalist. Een bedrijfseconoom met een brede interesse in een toekomst waarin er nog slimmer, duurzamer en gezonder kan worden ondernomen door middel van digitale oplossingen.

Als investment manager werk ik al bijna 6 jaar aan het mede mogelijk maken van digitale innovaties. Het thema is dus niet helemaal nieuw voor ons. Dat geldt ook voor de collega’s waarmee ik, vanaf begin vorig jaar, een transitieteam vorm op het thema digitalisering. Ieder met hun eigen achtergrond en functie binnen LIOF, maar allen met dezelfde drive om een bijdrage aan deze transitie te leveren.

In dit artikel deel ik graag wat we bedoelen als we het over de transitie digitalisering hebben (en wat ook niet), waarom we denken dat LIOF uniek gepositioneerd is om bij te dragen aan de digitalisering van het Limburgs MKB, en waar we de kansen zien in de komende jaren voor Limburg.

Digitalisering in de context van LIOF

Als regionale ontwikkelingsmaatschappij is LIOF betrokken in netwerken op verschillende impact niveaus. We zijn zowel op nationaal niveau betrokken in werkgroepen over de Nederlandse digitaliseringsagenda als direct als aandeelhouder aan tafel bij bedrijven in onze regio die aan hun digitalisering werken. LIOF is juist om deze reden een ideale partij om op een onafhankelijke wijze veel werk te kunnen verzetten om de digitaliseringstransitie verder te ondersteunen.  Met ons team werken we langs een aantal van de door ons gedefinieerde actielijnen, die allen raken aan wat LIOF daadwerkelijk kan doen. In die zin gaan we geen andere rol spelen voor ondernemers in ons netwerk, maar wel meer met een duidelijke koers op de vier transities en in ons geval op digitalisering. De actielijnen die we volgen voor digitalisering vind je hieronder.

Digitaal Netwerk

Deze actielijn richt zich op de bewustwording intern en extern voor de transitierol die LIOF te spelen heeft. Er wordt gewerkt aan proposities, use cases en andere content om deze rol te duiden in de context. Daarnaast worden er partnerships, zowel (inter)regionaal als (inter)nationaal, gesloten met relevante netwerkpartijen op het gebied van digitalisering. Tenslotte worden er specifieke activiteiten ontwikkeld rondom digitalisering en internationalisering. Voorbeelden van samenwerkingen rond deze actielijnen zijn bijvoorbeeld onze link met EIT Digital en de Brightlands AI Hub Zuid (onderdeel van de Nederlandse AI Coalitie). 

Digitale Innovatie

Onder deze actielijn wordt verder onderzocht wat er specifiek nodig is om digitale innovatie in Limburg verder te stimuleren. Er wordt actief geïnvesteerd in startups en scale-ups in dit domein en er wordt gekeken naar specifieke benodigdheden om ondernemerschap te stimuleren bij (technisch) talent. Er is specifieke aandacht voor digitalisering met een cross-over naar een van de andere transities. Zo kun je denken aan digitalisering in de gezondheidszorg of innovatieve (precisie) landbouw oplossingen.

Digitaliserend MKB

Er wordt actief ingesprongen op thema’s die relevant zijn voor de digitale transformatie van Limburgse MKB bedrijven. De kansen en te nemen stappen worden inzichtelijk gemaakt met relevante scans. Er wordt samengewerkt met regionale partners voor vraag articulatie en het gericht aanpakken van digitaliseringsvraagstukken (bv. Brightlands Digitale Werkplaats MKB) en er wordt actief geparticipeerd in groeiplannen die ontstaan uit nieuwe (digitale) business modellen.

LIOF Digitaal

Onder deze actielijn valt het verder digitaliseren van LIOF zelf. Centraal staat het werk van de LIOF professional efficiënter te maken en LIOF als organisatie slagvaardiger. Daarnaast zal er ingezet worden op digitale samenwerking met ondernemers waarmee LIOF in contact is. Een goed voorbeeld is community platform shiftLimburg. Verder wordt er onderzocht hoe er op nationaal niveau in platforms kan worden samengewerkt, met bijvoorbeeld Techleap en de andere ROMs, en hoe eigen data verrijkt kan worden met relevante externe data voor additionele inzichten in het Limburgs MKB.

Langs deze vier actielijnen hopen we met partners in de komende jaren mooie stappen voorwaarts te zetten.