Diederik Samsom: ‘Het Europese bedrijfsleven moet waarmaken wat de politiek niet lukt’

Datum van item

10 april 2025

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

15x bekeken

Diederik Samsom werkte jaren in Brussel aan de Green Deal. Nu ziet hij hoe zijn grote, groene plan kleiner wordt en momentum verliest. “Het klimaat is nu niet top of mind. Het goede nieuws: dat gaat weer veranderen.”

h2
man

Die boodschap verkondigde hij in Amsterdam tijdens het event Plant FWD. Waar kranten koppen met ‘Europees Parlement verwatert Green Deal’ en ‘Omstreden natuurherstelwet is uitgekleed compromis’, noemt Samsom het nog altijd een magisch plan. “Het overleefde niet één, maar twee grote crises: een pandemie en een oorlog. Dat is bijzonder. In hectische tijden verkondigen politici vaak de boodschap dat het milieu heel belangrijk is, maar dat er dringendere zaken spelen. En dan verdwijnt zo’n ecologisch plan in de onderste lade van een bureau. De Green Deal eindigde niet in die lade. Het kreeg juist extra tractie.”

Covid

Dat komt deels door diezelfde pandemie, meent hij. “Toen die drie weken aan de gang was, besloot de Europese Commissie dat we de economie weer moesten aanzwengelen. Het sterke punt van de Green Deal is dat het naast een ecologisch plan ook een economische strategie is. Die is hard nodig voor een continent dat verouderd, zowel de inwoners als de gebouwen, de bedrijven, de industrieën en de energievoorziening. De Green Deal speelt daarop in en overleefde Covid.”

Oorlog in Oekraïne

Twee jaar later startte Poetin de invasie in Oekraïne. “Een nieuwe, grote crisis die de Green Deal had kunnen stoppen. Dat gebeurde niet. Sterker nog: Europa werd na dertig jaar slaapwandelen wakker en kwam tot het besef dat we voor onze energievoorziening en gas afhankelijk zijn van slechts één persoon: Poetin. En dat terwijl we wisten dat hij geen vriendelijke bondgenoot was. We wisten het in 2000 toen hij Tsjetsjenië binnenviel. In 2006 toen hetzelfde gebeurde in Georgië. In 2014 toen hij de Krim annexeerde. Driemaal werden we gewaarschuwd en toch bleven we nieuwe gaspijpleidingen aanleggen. In 2022 kwam Europa eindelijk tot de conclusie dat we energie-onafhankelijker moeten worden. De enige manier om dat te bereiken, is met hernieuwbare energie.”

h2
Lees verder op Change Inc.