De eerste Nederlandse kweekvleesboerderij komt eraan: ‘Hopelijk volgend jaar’

Datum van item

11 april 2025

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

17x bekeken

Gigantische stallen waar geen dier rondloopt, maar waar wel vlees vanaf komt. Zo ziet Ira van Eelen de toekomstige bio-industrie voor zich. In het plaatje ontbreken boeren niet. “Zij vormen een belangrijke schakel in de voedselketen en kunnen dat blijven.”

h2
pigs

De familie Van Eelen houdt zich al jaren bezig met gecultiveerd vlees. Oftewel: vlees dat wordt gekweekt uit de stamcellen van levende dieren. Willem van Eelen is de grondlegger van de kweekvleestechnologie. Zijn werk wordt voortgezet door dochter Ira, die van kweekvlees een schaalbaar en betaalbaar alternatief wil maken. Ze deelde haar visie tijdens het event Plant FWD en vertelde over de plannen om binnen afzienbare tijd de eerste kweekvloesboerderij op Nederlandse bodem te realiseren.

Kweekvlees als alternatief

In Nederland worden elke dag 1,4 miljoen dieren gedood. Dat zijn er gemiddeld duizend per minuut. “Met kweekvleestechnologie maken we hetzelfde product, namelijk vlees, maar op een andere manier. Dat bespaart veel dierenleed en milieu-impact”, zegt Van Eelen.

In vergelijking met rood vlees dan. “Plantaardig vlees is onderaan de streep duurzamer en dat zal ook zo blijven. Het probleem is echter dat het qua smaak, structuur en mondgevoel niet kan concurreren met echt vlees en dus eet de massa het niet. Kweekvlees smaakt exact hetzelfde als conventioneel vlees en is ook nog eens duurzamer. Deze manier van produceren leidt tot 95 procent minder landgebruik, 78 procent minder water, 93 procent minder vervuiling en 92 procent minder opwarming van de aarde. Dat maakt het een goed alternatief.”

Kan kweekvlees qua prijs ook concurreren met conventioneel vlees? Van Eelen wijst naar (het niet onomstreden) foie gras, ofwel ganzenlever. “Dat ligt al op hetzelfde prijsniveau. Bovendien vormen die producten een risico als het gaat om de oprukkende vogelgriep. Het is de vraag hoelang het nog veilig is om zo’n product te eten. Daarbij drijft schaarste de prijs op.”

h2
Lees verder op Change Inc.