Cooloo maakt vuist tegen fast furniture: 'Spuit er gewoon een nieuw laagje overheen'

Datum van item

23 mei 2025

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

4x bekeken

De Nederlandse afvalberg puilt uit van de versleten banken, stoelen en tafels. Elk jaar gooien we in Nederland zo’n 247 miljoen kilo aan meubels weg, Europees bekeken gaat het zelfs om 11 miljard kilo. En dat terwijl veel van die spullen prima een tweede leven hadden kunnen krijgen. Het Limburgse bedrijf Cooloo heeft daar een oplossing voor: "Laat een meubel een meubel blijven. Spuit er gewoon een nieuw laagje overheen."

h2
cooloo

Cooloo (je zegt: Koeloe) gebruikt restmaterialen als leer, kurk en schuim om oude meubels op te knappen. Geen nieuwe stoffen, geen ingewikkeld gestoffeer, maar een sterke coating van afval die je zo over een oude bank of stoel spuit. "En dat werkt" zegt commercieel directeur Ricco Fiorito. "We besparen tot 94 procent CO2 in vergelijking met de aanschaf van nieuw meubilair." Zelfs designklassiekers krijgen bij Cooloo een tweede leven. "We hebben stoelen van Verner Panton onder handen genomen. Nieuwe look, zelfde vorm. En je kunt daarbij kiezen voor coatings van bijvoorbeeld olijfpitten of jeansresten."

h2

"We besparen tot 94 procent CO2 in vergelijking met de aanschaf van nieuw meubilair."

Van meubelfrustratie naar circulaire innovatie

Cooloo is ontstaan vanuit een frustratie over het traditionele stoffeerproces, dat tamelijk omslachtig en vooral erg vervuilend is. De oprichter, Leo Schraven, werkte jarenlang als directeur van Leolux Meubelfabriek en zag daar van dichtbij hoe ingewikkeld het productieproces was. Met veel handwerk, diverse soorten materialen en een grote hoeveelheid afval. Stofferen is bovendien zwaar werk. En daar komt ook nog de afhankelijkheid van grondstoffen uit verre landen bij, wat productie kwetsbaar en relatief duur maakt.

Hoe kun je meubels lokaal produceren, met materialen die gewoon voorhanden zijn, vroeg hij zich af? In 2013 begon voor Schraven het experimenteren. Het idee was even eenvoudig als radicaal: meubels maken van schuim, afgewerkt met een coating op basis van reststromen. Geen tientallen stappen meer, maar een paar slimme handelingen. Die gedachte vormde de basis voor het model waar Cooloo nu op draait. Door restmaterialen zoals leer, kurk of textielsnippers te verwerken tot spuitbare coatings, ontstaat een duurzame afwerking die oude meubels een nieuw uiterlijk geeft. Het klassieke stofferen wordt zo overgeslagen en de levensduur van producten verlengd. Meubels renoveren is ineens een heel stuk simpeler geworden.

h2
Lees verder op Change Inc.