Venlo - Het project Brightlands Next Generation Farming, geïnitieerd door Brightlands Campus Greenport Venlo en Kronos Vitale, heeft ruim € 1,78 miljoen subsidie gekregen vanuit de regiodeal Noord-Limburg. Het project heeft als missie een toonaangevend innovatiecluster op te zetten waarin diverse partijen samenwerken aan het ontwikkelen, testen en implementeren van vooruitstrevende oplossingen. Dit alles om de regionale én Nederlandse land- en tuinbouwsector te versterken en klaar te maken voor de uitdagingen van morgen.
In deze tijd van snelle veranderingen en uitdagingen op het gebied van voedselproductie en landbouw groeit de maatschappelijke behoefte aan duurzame oplossingen die de agrarische sector toekomstbestendig maken. Binnen de tuinbouwsector staan uitdagingen ten aanzien van klimaatverandering, biodiversiteit en voedselzekerheid hoog op de agenda. Er is een noodzaak voor nieuwe of aangepaste zaden voor voedingsgewassen met een focus op klimaatbestendigheid en voedingswaarde, het ontwikkelen en toepassen van groene gewasbeschermingsmiddelen met het oog op biodiversiteit en het reduceren van verlies van tuinbouwproducten in de keten door betere verpakkingen, bewaar- en transportcondities.
Krachtenbundeling en samenwerking centraal in innovatiecluster
Er is een gedeelde wens bij ondernemers en onderzoekers om deze uitdagingen gezamenlijk aan te pakken. In het innovatiecluster ‘Brightlands Next Generation Farming’ worden krachten gebundeld om innovatieve oplossingen te bedenken voor de uitdagingen ten aanzien van klimaat adaptieve gewassen, de noodzaak voor groene gewasbescherming en het reduceren van verlies in de keten. Dit doet het innovatiecluster door een platform te bieden voor samenwerking, kennisdeling, research & development en talentontwikkeling binnen de tuinbouwsector. Door samen te investeren in innovatie, talentontwikkeling en kennisdeling, creëert het innovatiecluster een toekomstbestendige en duurzame agrofood-keten.
State-of-the-art onderzoeksfaciliteiten op Brightlands Campus Greenport Venlo
Om de clustersamenwerking in het project te faciliteren worden binnen het project vijf state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten gerealiseerd. In een nieuw te bouwen faciliteit komen onderzoekslaboratoria voor na-oogst fysiologie, het verwerken en verpakken van producten, groene gewasbescherming op zaden, het ziektevrij maken van zaden en een testfaciliteit voor de doorontwikkeling van duurzame hulpstoffen voor de toepassen op zaden. Met deze state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten ontstaat een broedplaats waarin kennis en innovatie samenkomen.
Initiatiefnemers
De initiatiefnemers achter het project zijn Kronos Vitale (penvoerder), Brightlands Campus Greenport Venlo, Brightbox, Innoveins Seed Solutions en HAS Green Academy. De totale investering in het innovatiecluster en de faciliteiten bedraagt bijna € 3,6 miljoen. De private partners zorgen voor een co-financiering van ruim 50%.
Ambities project Next Generation Farming
De ambitie van het project Next Generation Farming is om uit te groeien tot een internationaal erkend centrum van innovatie en expertise op het gebied van duurzame tuinbouw. De initiatiefnemers stellen: “Ons doel is om grensverleggende onderzoeksprojecten te initiëren, jong talent te inspireren en te ondersteunen en duurzame oplossingen te ontwikkelen voor de complexe uitdagingen waar de agrofood-sector voor staat. Door de nauwe samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden zal het initiatief niet alleen de sector versterken, maar ook een positieve impact hebben op het milieu, de economie, de gezondheid van consumenten en bijdragen aan een duurzame toekomst voor de agrarische sector in Limburg en daarbuiten”.