Blockheating geeft de energie van servers een tweede leven

Datum van item

10 december 2021

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

229x bekeken

"Met Blockheating werken wij met elkaar aan een duurzamere samenleving"

Jeroen Burks, CEO Blockheating

LIOF helpt deze ondernemer met:

LIOF helpt deze ondernemer met:

In 2018 deed Blockheating een pilot. Voor de opschaling hiervan werkten zij samen met LIOF. Niek Theunissen, business developer bij LIOF: “We zitten midden in de energietransitie en een digitale revolutie, de ontwikkelingen volgen elkaar snel op en zijn intens. Dat betekent dat er wereldwijd hard wordt gewerkt om de capaciteit en infrastructuur op de achtergrond mee te laten groeien. Dit vraagt om slimme nieuwe oplossingen. De innovatieve manier waarop Blockheating warmte die vrijkomt bij het koelen van de servers hergebruikt, maakte ons direct enthousiast.” 

LIOF en Blockheating

Jeroen Burks, CEO van Blockheating, vertelt. 

“Wij hadden vroeger thuis een open haard. Prachtig vond ik dat. De hete vlammen, knetterend hout. Maar ik vroeg mij ook af waarom zoveel warmte van onze open haard dwars door de schoorsteen in de buitenlucht leek te verdwijnen.” 

Dat had hij goed geschoten. Want traditionele open haarden zijn verrassend inefficiënt. Slechts zo’n twintig procent van de warmte verwarmt daadwerkelijk ons huis. De rest van de warmte gaat letterlijk op in rook … 

Kan deze verspilde warmte niet op een andere manier gebruikt worden?, vroeg Jeroen zich af. Een klein vlammetje in hem kwam tot leven. 

‘Wij geven de energie van servers een tweede leven’

 

Geen roze wolk …

Alles wat je online doet, wordt opgeslagen op een server. Je verstuurt een e-mail. Je plaatst een bestelling op bol.com. Je maakt een foto met je telefoon. Ook al willen we dat graag geloven, dit blijft helaas niet allemaal op een wolk rondzweven. In plaats daarvan komt dit allemaal op een server terecht die in een datacenter staat.

“Deze datacenters hebben koeling nodig”, legt Jeroen uit. De servers gebruiken veel energie, die omgezet wordt in warmte. Deze warmte wordt nu nog vaak gezien als afvalproduct en actief ‘weggekoeld’. 

Wie kan de warmte goed gebruiken?

Dat kan anders, vindt Jeroen: “Wij werken daarom aan een CO2-geoptimaliseerde IT-infrastructuur. Dat doen we door locaties te zoeken die de restwarmte goed kunnen gebruiken. Daarvoor werken we met een koelmethode die nauwelijks extra stroom verbruikt. Ook werken we voor een deel met refurbished hardware.” 

Koele servers, warme kassen

Jeroen: “Dankzij onze samenwerking met LIOF konden wij ons eerste prototype bij een tuinder bouwen. Inmiddels hebben wij de eerste commerciële versie kunnen plaatsen waarbij de vrijkomende warmte van een datacenter de kassen verwarmt. Daar doen we het voor!” 

Dichterbij is vaak duurzamer

“Met Blockheating werken wij met elkaar aan een duurzamere samenleving. Daarnaast bereiken we mooie neveneffecten. Zo zorgen we ervoor dat datacenters dichterbij eindgebruikers draaien waardoor dataprocessing een stuk lokaler kan. Hierdoor gaat de snelheid omhoog en gaan de kosten omlaag.”

‘Toon meer interesse in de processen van anderen’

 

‘One man’s trash is another man’s treasure’

Tot slot heeft Jeroen nog een waardevolle tip voor andere ondernemers: “Toon meer interesse in de processen van anderen. ‘One man’s trash is another man’s treasure’.”