Bestaat jouw bedrijf nog wel in 2050?

Datum van item

13 september 2020

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

66x bekeken

Bestaat jouw bedrijf nog wel in 2050?

Bestaat jouw bedrijf nog wel in 2050?

Innovatie is belangrijk voor het voortbestaan van je bedrijf. En dat zijn niet alleen de ontwikkelingen binnen je bedrijf maar het betreft ook de snel veranderende maatschappij waarin we leven.  We werken aan een bewustere en duurzame samenleving, voor nu én voor de toekomst. Niek Theunissen van LIOF gaat in op de ontwikkelingen binnen de agrofoodsector. Peter Geurts van Finefield vertelt het verhaal van de plukmachine, ontwikkeld door zijn bedrijf. Een innovatie die van nog grotere waarde werd door de Corona-crisis.

Je kent het romantische plaatje wel: de boer die in alle vroegte met een paard het land ploegt, terwijl de knechten op de achtergrond in het veld staan met de riek in de hand. Dit was de situatie in 1950. Compleet anders is het 100 jaar later, in 2050. Waarbij drones over de velden vliegen, robots de gewassen oogsten en de boer expert is in big data. Wat brengt de toekomst ons? En hoe kan de agrofoodsector zich daarop voorbereiden? Niek Theunissen, business developer bij LIOF, vertelt het. 

Bots voor betere bessen

Machinebouwer Finefield ontwikkelde een plukrobot voor het oogsten van blauwe bessen. Peter Geurts is eigenaar van Finefield en maakt ook het technisch ontwerp voor de machine. Hij vertelt: “Het werd steeds moeilijker om arbeiders te vinden die de bessen oogsten. Dat was voor de coronacrisis al zo, maar nu al helemaal. Het werk is fysiek zwaar en veel buitenlandse arbeiders zijn ten tijde van corona naar huis gegaan om bij hun familie te zijn. Daarbij neemt de vraag naar blauwe bessen enorm toe, omdat ze gezonde eigenschappen hebben. We moesten wel met een manier komen om alle blauwe bessen toch goed te oogsten.” 

Het robotiseren van de oogst is niet zo simpel als het lijkt

Volgens Peter komt dat door de kwetsbaarheid van de bessen: “Er bestonden al wel plukrobots voor blauwe bessen. Maar daardoor kon je de bessen niet verkopen als versproduct. De bessen beschadigden te erg. Onze machine schudt de bessen uit de struik en vangt ze op een speciale manier op. Zonder ze te beschadigen. De automatisch geoogste bessen zijn zo geschikt als versproduct. Daarbij kun je meer oogsten zonder dat je daar mensen voor nodig hebt. Dat is erg efficiënt.” 

Samenwerking is key

Zonder samenwerking met anderen had de bessenmachine niet kunnen ontstaan. Peter vertelt: “Ons bedrijf bestaat uit 3 ondernemers, waaronder ook een bessenteler. En juist door die samenwerking weten we hoe fijngevoelig de plukmachine moet zijn.” Maar ook zochten ze samenwerking met LIOF. LIOF stelde Finefield voor aan andere mogelijke samenwerkingspartners en gaf een financiële ondersteuning. De bessenmachine is een prachtig voorbeeld van wat je kunt bereiken als je elkaar opzoekt.