Vermeerderaar Ben Beerens reduceert in één stal met 18.500 vleeskuikenouderdieren 7.000 kilo stikstof per jaar met een innovatief luchtbehandelingssysteem. 'Stikstofreductie haal je hiermee sneller dan met opkopen. De techniek staat klaar, het wachten is op goedkeuring.'
Al meer dan een jaar draait het innovatieve luchtbehandelingssysteem bij vermeerderaar Ben Beerens in het Brabantse Hoogeloon. De jaarlijkse reductie van 7.000 kilo stikstof is al voldoende om bijna drieduizend woningen te kunnen bouwen.
Beerens: 'Wij verlagen de stikstofuitstoot met gemiddeld 90 procent. De uitstoot wordt continu realtime gemeten. Meten is weten. We willen graag, maar de overheid wil nog niet meewerken aan deze oplossingen. De huidige wettelijke testprotocollen laten dit niet toe.'
Steeds meer eisen
Pluimveehouders moeten aan steeds meer milieueisen voldoen, zoals emissie van ammoniak en fijnstof. Provincie Noord-Brabant loopt voorop met forse eisen. 'Het kost zoveel energie om je ergens tegen te verzetten. Ik krijg meer energie van plannen maken. Als je aan de slag gaat, word je vanzelf positiever', zegt de Brabantse vermeerderaar.
Beerens houdt reguliere vleeskuikenouderdieren. De broedeieren gaan voornamelijk naar het buitenland. 'Reguliere vleeskuikenouderdieren zijn de meest efficiënte dieren met de laagste CO2-footprint per kilo vlees. Dat voelt voor mij als ondernemer de beste manier. Nederlandse broedeieren zijn gewild als hoogwaardig uitgangsmateriaal. Ik vind de exportmarkt een leuke uitdaging met meer vrijheden', legt de ondernemer uit.
Energieneutraal
Door de zonnepanelen is Greenfarm al energieneutraal. Voor de milieu-uitdaging ging Beerens met de Vencomatic Group aan de slag voor een praktische warmtewisselaar die ook de emissie van ammoniak en fijnstof vermindert: het ECO Air Care-systeem. De resultaten van het eerste systeem wereldwijd zijn veelbelovend. De uitstoot van stikstof is met gemiddeld 90 procent afgenomen, met pieken tot 98 procent. Het doel was 80 procent ammoniak- en fijnstofreductie, een fris klimaat, verwarming en koeling in één unit.
'Het systeem is praktisch en het werkt. Dat vind ik belangrijk. Ik heb nu veel minder omkijken naar het klimaat. Het klimaat is perfect en de uitstoot is veel lager', zegt de 43-jarige vermeerderaar enthousiast.
Natuurgebied
'Wij zijn de buurman van een natuurgebied. Met onze vleeskuikenouderdieren stoten we natuurlijk stikstof en fijnstof uit. Dat willen en moeten we verminderen', zegt de Brabantse ondernemer.
De Vencomatic Group heeft ervaringen met het ECO-Zero-systeem dat de eigenschappen van een luchtwasser en een warmtewisselaar combineert. Het systeem is sinds 2018 bij leghennen in gebruik. 'De units zorgen voor de reiniging van de uitgaande lucht en conditionering van de inkomende lucht', legt Victor van Wagenberg, productmanager bij de Vencomatic Group, uit. Dat wil zeggen dat de units in de winter zorgen dat het in de stallen warm blijft en in de zomer juist koel.
Optimaal stalklimaat
Naast het behouden van een optimaal stalklimaat zorgen de units voor een emissiereductie van 80 procent fijnstof.
Samen met Beerens is het systeem verder doorontwikkeld tot een innovatief luchtbehandelingssysteem, het Air Care-systeem. Sinds anderhalf jaar draait het in een stal op het bedrijf van Beerens. Het werkt beter dan verwacht: koelen in de zomer en verwarmen in de winter zorgen voor een perfect stalklimaat en de reductie is meer dan het verwachte percentage van 80 procent: gemiddeld 90 procent minder stikstof.