Bedrijventerrein tooling energy hubs

Datum van item

23 april 2024

Categorie van item:

Achtergrondartikelen

Aantal likes:

Aantal reacties:

2 reacties

Aantal weergaven:

141x bekeken

Sinds 2021 zijn wij als Rabobank in Limburg betrokken bij energy hubs. Vooral in de eerste beginjaren was dit een proces van vallen en opstaan. Inmiddels hebben we waardevolle lessen geleerd, en recentelijk hebben we een project opgezet om een goede inschatting te maken van welke bedrijventerreinen geschikt zijn voor het starten van een energy hub. Het wordt steeds duidelijker dat een succesvolle projectuitvoering valt of staat met de juiste keuzes en een goede voorbereiding. In deze blog deel ik graag onze bevindingen en licht ik een tipje van de sluier op over onze bedrijventerreinen tooling en wat dat voor jou kan betekenen.

h2
men solar panel

De bedrijventerrein tool

In 2022 heeft Volantis, mede geïnitieerd door Rabobank in Limburg, een onderzoek uitgevoerd naar de bedrijventerreinen in Venlo. Dit onderzoek resulteerde in een aantal criteria die gerangschikt werden op basis van een 10 verschillende factoren. Deze bevindingen dienden als basis voor een eigen onderzoek binnen Rabobank, waarbij we vooral op basis van desktop een groot aantal variabelen hebben toegevoegd. De belangrijkste hoofdcriteria zijn:

  1. Netcongestie
  2. Organisatiegraad van het bedrijventerrein
  3. Omgevingsaspecten
  4. Intentieverklaringen omtrent verduurzaming op het bedrijventerrein

Door aan deze aspecten onder te verdelen in een aantal variabelen en er een weging aan toe te kennen, ontstaat een rangschikking. Het is essentieel dat het antwoord op de eerste twee criteria positief is om uiteindelijk te worden meegenomen. Met andere woorden, er moet sprake zijn van netcongestie en dit moet ook zo worden ervaren. Daarnaast is de organisatiegraad van het bedrijventerrein onmisbaar om een energy hub project te kunnen starten met een redelijke kans van slagen. De afgelopen jaren heeft deze combinatie van urgentie met betrekking tot netcongestie en een goed georganiseerd bedrijventerrein zich bewezen als een winnende formule. Het mooiste is als er tevens een kartrekker vanuit het bedrijventerrein aanwezig is.

Uiteindelijk zijn ongeveer de helft van alle bedrijventerreinen in Limburg – al dan niet geclusterd met aangrenzende bedrijventerrein – betrokken bij de vervolgstappen.

h2

Verdieping van de tooling

Vervolgens verdiept de tooling zich in twee belangrijke thema’s; de omgevingsaspecten en de intentieverklaring voor verduurzaming. Onder de omgevingsaspecten vallen verschillende variabelen. Het gaat hierbij vooral om de aanwezigheid van bepaalde bedrijven of omstandigheden in de buurt of zelfs op het bedrijventerrein. Denk hierbij aan zon- of windparken, tuinbouwbedrijven, transportbedrijven, datacenters en bijvoorbeeld een restwarmtenet. Het vierde en laatste aspect onderzoekt of het bedrijventerrein zich al collectief inzet voor verduurzaming door onderling afspraken over te maken in een intentieverklaring of een zogenaamde Green Deal.

Deze twee criteria laten vooral zien of er koppelkansen zijn en geven ook een belangrijk inzicht: een energy hub gaat zeker niet alleen over elektriciteit. Daarnaast biedt het laatste aspect (verduurzaming van het bedrijventerrein) inzicht in de bereidheid van het bedrijventerrein om gezamenlijk aan de slag te gaan met verduurzaming. Een goede samenwerking is essentieel voor de brede verduurzaming, maar ook zeker als je met meerdere bedrijven wilt toewerken naar een energy hub.

Op basis van deskresearch hebben we een goed uitgangspunt bepaald voor welk bedrijventerrein in Limburg hoog scoort en welk terrein nog wat meer voorbereidend werk moet doen. Het onderzoek geeft echter geen beeld van de omvang van het terrein en het verbruik van warmte, gas en elektriciteit. Dat zal een kort vervolgonderzoek moeten uitwijzen.

Deze tooling, samen met het verbruiksonderzoek, biedt voldoende aanknopingspunten waar een projectteam mee aan de slag kan om de benodigde machtigingen te verkrijgen. Zo kunnen we met behulp van het energieverbruik in kaart brengen.

Uitkomsten van het onderzoek

Van de bijna 300 bedrijventerreinen zijn uiteindelijk de helft meegenomen in de rangorde. De andere helft is afgevallen op de eerste twee criteria: netcongestie en vooral de organisatiegraad van de bedrijventerreinen.

De uitkomsten zijn interessant om verder te verdiepen met een verkennend vervolgonderzoek. De top 3 (buiten Chemelot Sittard-Geleen) bestaat uit:

  • cluster Greenport (Venlo)
  • cluster Roerstreek en Oostangent (Roermond)
  • Beatrixhaven (Maastricht)

Als we verder kijken naar de grotere plaatsen, dan scoren de volgende bedrijventerreinen het hoogst in hun gemeente:

  • Smakterheide (Venray)
  • cluster Kampershoek (Weert)
  • Bergerweg (Sittard-Geleen)
  • in de regio Parkstad scoren hoog: De Horsel (Nuth), cluster De Koumen (Heerlen) en Dentgenbach (Kerkrade)
h2

Geschreven door

Richard van der Snoek

Reacties (2)

Ron Bissels

dinsdag 23 april 2024 - 18:47


Klopt, Richard!

Op Beatrixhaven in Maastricht werken we vanuit de gemeente inmiddels hard aan uitbreiding van de samenwerking. Steeds meer bedrijven doen mee met de verkenning, delen hun energiedata, die we analyseren en toevoegen aan de digital twin. Met Enexis' Parkmanagement werken we samen en krijgen een steeds completer beeld van de nettopologie. Op die manier zien we - naast natúúrlijk datgene wat 'n bedrijf binnen de eigen poort kan doen zoals energiebesparing en optimalisatie beschikbare vermogen - steeds beter hoe bedrijven kunnen samenwerken in energy hubs. Een intensieve klus, maar men krijgt er 'energie' van.

Richard van der Snoek

woensdag 29 mei 2024 - 20:55

Als antwoord op door Ron Bissels


Helemaal goed, Ron

Voor je beeld: Beatrixhaven is de nummer 1 bedrijventerrein van Maastricht uit ons onderzoek! Dus meer dan kansrijk. Het begint echter ook om achter de meter te kijken naar de data en te kijken of er niet ook -buiten de energy hub- ook mogelijkheden zijn voor het individuele bedrijf. Daar is vaak al de eerste winst te behalen! Mooi om te vernemen, Ron, en als ik nog kan toevoegen. hoor ik het graag!