Battery Technology Day Limburg: ontdek de innovaties en maak kennis met het batterij ecosyteem

Datum van item

20 september 2023

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

80x bekeken

Iedereen die ook maar iets met batterijen doet óf wil doen, is 29 september welkom tijdens de Battery Technology Day Limburg. Tijdens deze bijeenkomst, georganiseerd door LIOF en Battery Competence Cluster, worden nieuwe ontwikkelingen en kansen binnen het batterij ecosysteem van Limburg en Nederland besproken. Jan-Willem Tolkamp nodigt je uit om ook aan te sluiten!

Wie is Jan-Willem?

Jan-Willem is altijd al geboeid geweest door duurzaamheid en de techniek die daarbij komt kijken, zoals het opwekken en opslaan van duurzame energie. Zijn rol als business developer energie binnen LIOF en het transitieteam energie sluit dan ook goed aan bij zijn ervaring en passie. “Ik werk samen met andere regionale ontwikkelingsmaatschappijen samen op het gebied van landelijke verduurzamingsthema’s, zoals batterijopslag”, vertelt Jan-Willem. “Daarnaast begeleid ik bedrijven en start-ups bij het ontwikkelen van hun energie-innovaties en producten, door onder andere de haalbaarheid te beoordelen.”

Kennis bundelen

Tijdens de Battery Technology Day Limburg staat alles in het teken van batterijen. “We willen het hele batterij ecosysteem van Limburg bij elkaar brengen, kennis laten maken met elkaar én het Batterij Competence Cluster (BCC). Dit kenniscentrum houdt zich bezig met de ontwikkeling van verschillende soorten batterijen, hoe deze gerecycled kunnen worden en met de opzet van de ‘nieuwe’ recycleketen die de komende jaren ontwikkeld moet worden”, legt Jan-Willem uit. “Daarnaast maken ze zich ook sterk voor het behoud van materialen binnen Europa, zoals lithium, die cruciaal zijn voor het maken van batterijen.”

Circulaire Batterijen

Met medewerking van onder andere het BCC, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en de regionale ontwikkelingsmaatschappijen is een Nationaal Groeifonds project opgezet waarmee achthonderd miljoen euro is gemoeid, Met een NGF-bijdrage van circa 300 miljoen voor de ontwikkelingen van een productie- en recycle-batterijketen in Nederland. Een onderdeel van dit ecosysteem wordt gevormd door batterijen voor stationaire opslag. “Het is een soort verzameling van kleinere batterijen die je kunt aansluiten op het centrale energienetwerk van bijvoorbeeld Enexis of Tennet”, legt Jan-Willem uit. “Als er een hoge piek in zonne- of windenergie is, slaat deze grote batterij de overtollige energie op. Op momenten dat je geen directe duurzame energie kunt gebruiken, omdat het niet waait of de zon niet schijnt, wordt deze grote buffer ingezet.” In de toekomst zullen we zulke bulkbatterijen meer en meer tegenkomen op industrieterreinen, maar ook kleinschalig thuis of in de wijk. De salderingsregeling voor zonnepaneelgebruikers geldt nog even, maar zodra deze afloopt is zo’n batterij bijvoorbeeld een slimme oplossing.

h2

Programma

Naast stationaire opslag zijn er nog meer thema’s die belangrijk worden bij de ontwikkeling van de batterijketen. “Enkele bedrijven in Limburg zijn daar al mee bezig. Neem KWS Seuren, een bedrijf dat fietsbatterijen reviseert en repareert”, zegt Jan-Willem. “Tijdens het Battery Technology Day Limburg evenement zullen dit bedrijf en andere ondernemers een presentatie geven over hun ontwikkelingen en ideëen.” Het hele programma vind je hier.

h2