Altijd lente met duurzame innovatie op eigen bodem

Datum van item

14 oktober 2024

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

30x bekeken

Je kunt niet meer zonder leafy greens in je slaatje, op je broodje of als garnering. Lekker, gezond en helemaal on trend. We rekenen er dan ook op dat onze knisperende slablaadjes en verse basilicum jaarrond beschikbaar zijn en geen ‘nasties’ bevatten. En natuurlijk dat ons groenvoer de bank niet breekt. Dat is wat SemperVere heel goed begrijpt. Deze innovatieve startup teelt kruiden en slasoorten vanuit een circulaire indoor kas in Venlo. Op eigen bodem. Duurzaam, gezond en slim.

h2
SemperVere

"Van eigen bodem, lekker, gezond en residu-vrij"

Thomas Baars, founder en CEO SemperVere

Oprichters Thomas Baars (CEO) en Thijs Maathuis (CTO) vertellen ons meer: “Wij telen het hele jaar door kruiden en slasoorten. Dat doen we zonder pesticides, fossielvrij en klimaatpositief. Zo bieden we een duurzame oplossing voor de groeiende vraag naar kruiden en bladgroenten.”

 

Verse kruiden en babyleaf: het hele jaar door 

Thomas: “Wij bouwden een leegstaande kas van 2,5 hectare om tot een gesloten en volledig gecontroleerde teeltlocatie. Hier produceren we nu meer dan 1 miljoen plantjes per week, zoals basilicum, bieslook en gemengde babyleaf salade.” 

 

Weer of geen weer: altijd een perfecte smaak

Traditionele telers op open veld of in kassen hebben het steeds moeilijker om de klimaatextremen het hoofd te bieden, terwijl steeds meer gewasbeschermingsmiddelen (gelukkig) in de ban worden gedaan. Hierdoor komt de beschikbaarheid en kwaliteit steeds meer in het gedrang. Dankzij de gesloten kas heeft het bedrijf de volledige controle over teeltomstandigheden – onafhankelijk van het weer. “Zo kunnen we perfect sturen op de beste smaak- en kraakbeleving”, legt Thomas uit. “Kruiden zoals basilicum zijn tot 10 dagen houdbaar, onze babyleafs zelfs tot 3 weken. We telen het hele jaar door op eigen bodem, en dat ook nog eens tegen marktconforme prijzen.”, voegt Thijs toe. Inderdaad, niet onbelangrijk.  

“Zoveel meer dan sla en kruiden alleen”

h2
SemperVere spices

“We kijken al naar nieuwe locaties en mogelijkheden in het buitenland”

Wie basilicum zegt …

SemperVere zit niet stil en werkt hard aan nieuwe ontwikkelingen. Thomas: “Met steun van het LIOF Participatiefonds bouwen wij aan een innovatiehub voor nieuwe ontwikkelingen en co-creaties met partners. Daarnaast overstijgt huidige klantvraag ruimschoots onze capaciteit, dus loopt er nu een crowdfunding camapgne om onze teeltcapaciteit in Venlo flink uit te breiden. Dat doen we via DuurzaamInvesteren.nl. Door voor deze financieringsmethode te kiezen, kan iedereen (zowel particulier als professioneel) meeprofiteren van onze groei.” 

Thijs: “Daarnaast kijken we naar nieuwe producten, zoals bessen, peulgewassen en farmaceutische gewassen, en nieuwe locaties, ook internationaal. Ook onderzoeken we hoe we met soft- en hardwareoptimalisatie het rendement van de farms nog verder kunnen maximaliseren. Vervolgens willen we onze kennis dan ook aanbieden aan andere tuinbouwondernemers die circulair willen gaan telen.”

h2
SemperVere

“Duurzaamheid moet ecologisch én economisch haalbaar zijn”

Tips voor andere ondernemers? 

Die heeft Thomas zeker. Eén daarvan is: “Zorg dat de kern van je idee klopt. Voor ons is dat een lang houdbaar, kwalitatief hoogstaand product dat betaalbaar is en het hele jaar door verkrijgbaar. Duurzaamheid is daarbij een criterium, geen doel op zich. Richt je je alleen op duurzaamheid, maar voldoe je niet aan de kern van je propositie? Dan komt de marktacceptatie van je product- of de prijs – op de lange termijn altijd onder druk. Kortom, echte duurzaamheid moet ecologisch én economisch zijn. Alleen dan is het toekomstbestendig.”

h2