6 vragen aan … David van de Runstraat

Datum van item

25 augustus 2023

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

440x bekeken

David van de Runstraat is samen met zijn vrouw en Bianca eigenaar van Rederij Cascade in Maasbracht. Hij is de inspirator die deze keer de ‘vijf vragen aan’ beantwoordt.

“Ik ben David van de Runstraat en ik ben directeur en eigenaar van Rederij Cascade in Maasbracht, een full-service rondvaartbedrijf. Ik run het bedrijf niet in mijn eentje, dat doe ik samen met mijn partner Bianca. Samen met een team van veertig medewerkers, zowel vaste als flexibele krachten, verzorgen we uiteenlopende rondvaarten over de Maas en Maasplassen. Onze vloot bestaat uit twee dagpassagiersschepen met een totale capaciteit van 400 personen. Van toeristische rondvaarten, georganiseerde groepsuitjes, party’s en events: we doen het!”

Hoe draagt Rederij Cascade bij aan de transities?

“We hebben de afgelopen jaren meerdere stappen gezet om ons bedrijf verder te ontwikkelen, onder andere op het gebied van digitalisering, gezondheid van ons personeel en duurzaamheid in het algemeen.

Zo hebben we afgelopen winter alle oude dieselmotoren vervangen door de meest duurzame stage V motoren. Deze voldoen aan de meest strenge emissienormen van stik- en fijnstof, zoals vastgelegd in de Green Deal. Bovendien investeren we in duurzame en CO2-reducerende projecten, waardoor we de CO2-uitstoot van onze vloot compenseren.

Een net zo belangrijk onderdeel van de vloot zijn onze medewerkers. Daarom zijn we sinds januari 2023 aangesloten bij de cao dagrecreatie. De werkdruk is door de seizoensinvloeden niet gelijkmatig verdeeld over het jaar. In zes maanden tijd wordt ruim 80% van onze jaaromzet behaald. Met deze cao bieden we onszelf én onze medewerkers bescherming tegen excessen. Daarnaast hebben we de kapitein van onze rondvaarten ook de neventaak ontnomen, zodat hij zich volledig kan focussen op een goede en veilige vaart.

Daarnaast hebben we ook een grote stap gezet op het gebied van digitaliseren. We hebben de Maasplassen TimeTravellers app ontwikkeld die de ervaring van onze passagiers naar een hoger niveau tilt. Met deze app neem je een duik in het verleden met allerlei cultuurhistorische feitjes, anekdotes, sagen en legenden over de wateren. Kinderen kunnen zelfs digitaal vissen vangen in de Maasplassen.”

"Met de Maasplassen TimeTravellers app neem je een duik in het verleden met allerlei cultuurhistorische feitjes, anekdotes, sagen en legenden over de wateren. "

Waarom staan deze transities zo centraal bij jullie bedrijf?

“Het maakt het mogelijk om efficiënter te werken en het draagt op een positieve manier bij aan het economisch rendement. Daarnaast vinden we de gezondheid van onze medewerkers natuurlijk erg belangrijk.”

h2

Werken jullie voor deze ontwikkelingen samen met partners?

“Ja, dat is ook nodig. Ondernemen is steeds meer netwerken geworden. Het succes van je bedrijf hangt niet meer af van werken ín je bedrijf, maar werken áán je bedrijf. Samen met anderen kom je van een pril idee tot een concreet plan. Het kost veel tijd, maar je krijgt er veel voor terug."

Hoe heeft LIOF je geholpen?

LIOF heeft ons geholpen met de doorontwikkeling van de Maasplassen TimeTravellers applicatie. We liepen er tegenaan dat de content van de app kon conflicteren met de informatie die de kapitein onderweg geeft. Daarnaast beschikt niet iedere kapitein over een talenknobbel, maar wil je wel al je passagiers dezelfde ervaring bieden en informatie delen. Met het systeem dat we samen ontwikkelden bieden we alle passagiers een uniforme ervaring. De digitale tool lijkt simpel en een oplossing zou daarom voor de hand moeten liggen. Toch bleek deze functionaliteit nog niet ‘kant-en-klaar’ op de markt.

Zo kwamen we tot de ontwikkeling van een digitale tool die op basis van een GPS-trigger informatie deelt over de bezienswaardigheden in drie verschillende talen. Dit loopt allemaal synchroon met de geluidsinstallatie en videoschermen. We kunnen zoveel coördinaten toevoegen als we willen, waardoor we ook eenvoudig nieuwe content of wijzigingen kunnen invoeren.”

h2

Waar staan jullie over 5 jaar?

“De rondvaart is een uitstapje dat al tientallen jaren bestaat en helaas heeft het bij sommige doelgroepen een stoffig imago. Maar dankzij de ontwikkelde tools en andere investeringen in ons interieur en de techniek, blazen we het stof van de rondvaart af. Het is een hele belevenis!

Al onze investeringen vormen een mooie basis voor de verdere groei van het bedrijf. Een derde schip ligt dan bijvoorbeeld voor de hand, wellicht kan deze de noordelijke kant van Limburg bedienen."

Heb je nog tips voor andere ondernemers?

“Investeren in de transities wordt gezien als kostbaar, ingewikkeld of tijdrovend. Maar iedere ondernemer heeft plannen voor de toekomst, toch? Kijk niet naar de drempels, maar naar de mogelijkheden. Je zult zien dat er heel vaak stimuleringsprogramma’s zijn op landelijke, provinciale en zelfs gemeentelijke schaal.   Zie de extra uitgaven bovendien als een investering om je bedrijf aantrekkelijk te houden. Niet alleen voor je klant, ook voor je medewerkers.”

h2