5 vragen over investeringsimpuls rond energietransitie

Datum van item

21 juli 2022

Categorie van item:

Nieuws

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

54x bekeken

Foto: © Ruud Ploeg

 

Het kabinet komt voor het eerst sinds de energiecrisis de glastuinbouw tegemoet. Zo wordt de SDE-subsidie aangepast en krijgt de EGH-regeling er geld bij. Vijf vragen over deze investeringsimpuls.

 

Wat is er besloten?

De Tweede Kamer heeft de motie voor een tijdelijke correctieregeling op de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE) aangenomen. Het kabinet moet daar nu handen en voeten aan geven.

Daarnaast heeft landbouwminister Henk Staghouwer aangegeven het subsidiebudget Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie (EGH) te verhogen van 35 naar 60 miljoen euro.

 

Wat betekent de tijdelijke correctie van de SDE voor glastuinders?

Hiermee wil de Tweede Kamer voorkomen dat telers onnodig extra aardgas verbranden en dat de energietransitie in de glastuinbouw vertraging oploopt.

 

Hoe zit dat?

De hoogte van de SDE-subsidie is gekoppeld aan de gemiddelde marktwaarde voor elektriciteit. Hoe hoger de marktwaarde, hoe minder subsidie agrarisch ondernemers ontvangen.

Op dit moment is het door de hoge energieprijzen voor ondernemers interessanter om elektriciteit op te wekken met een warmtekrachtkoppelingsinstallatie – die werkt op aardgas – en aan het net te leveren, dan te investeren in duurzame energieoplossingen. Dat wil de Tweede Kamer omdraaien.

 

Wat levert het extra bedrag voor de EGH-regeling de glastuinbouwsector op?

Het kabinet wil dat nog meer telers investeringsmaatregelen nemen om fossiele energie te besparen. Dat is van groot belang in deze gascrisis. Onder de regeling vallen bijvoorbeeld de investeringen voor duurzame ledverlichting. Met de beslissing het EGH-subsidiebudget te verhogen, pakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de afhandeling van de aanvragen weer op.

Dit wil overigens niet zeggen dat alle aanvragen kunnen worden gehonoreerd. Volgens Glastuinbouw Nederland is de investeringsbereidheid onder telers groot. Bovendien moet de landbouwminister nog met zijn collega van Financiën in overleg om het beloofde extra budget vrij te spelen. Een concrete toezegging wordt niet voor september verwacht.

 

Zijn we er dan?

Glastuinbouw Nederland vindt van niet. Ten eerste waarschuwt de vereniging dat het extra budget te laat komt voor telers die investeringen willen doen voor het komende teeltseizoen. Daarnaast heeft Staghouwer nog steeds geen uitbreiding op de landbouwborgstelling voor de glastuinbouw geregeld.

Ook heeft de minister nog geen gebruikgemaakt van het steunpakket van de Europese Commissie. Noch heeft hij enige interesse getoond in het investeringsplan dat de sector heeft overhandigd.

 

Bron: nieuweoogst