Kurt Gielen is Chief Business Officer bij Medace. Een (bio)medical co-workspace, gevestigd in Maastricht, waar samen met startups gewerkt wordt aan biomedische innovaties. Medace zet zich in om innovatieve (bio)medische concepten sneller op de markt en bij patiënten te brengen.
Even voorstellen
Kurt’s achtergrond ligt in de biochemie, maar werken in een lab bleek niets voor hem. Biomedische innovaties trokken wel zijn interesse. Hij zette zijn eerste stappen in de industrie en ging werken bij een Amerikaanse corporate. Sinds augustus 2013 is Kurt terug in Limburg. De eerste 6 jaar op de Brightlands Chemelot Campus als business developer. Hier kwam hij in contact met het Chemelot Institute for Science and Technology, een groot onderzoeksinstituut. Onder meer gefinancierd door Provincie Limburg, maar ook Maastricht UMC+, DSM en TU Eindhoven waren erbij betrokken.
‘Daar is eigenlijk het concept van Medace ontstaan’, vertelt Kurt. ‘Onze CEO Danielle Curfs was toen programmadirecteur van het biomedische programma. Bij dit instituut konden ze late fase academische projecten doorontwikkelen tot aan de klinische studies. Uitzonderlijk, want meestal zitten onderzoeksinstituten iets eerder in de innovatieketen.
Danielle leerde dat een aantal essentiële onderdelen ontbraken om dit soort innovaties door te ontwikkelen tot aan de eerste klinische fase. Enerzijds kennis op het gebied van quality/regulatory, anderzijds het beschikbaar hebben van faciliteiten zoals cleanrooms. In eerste instantie werden deze zaken opgetuigd voor de interne projecten. Totdat vier Limburgse startups aanklopten die letterlijk zeiden: “wat jullie voor die interne projecten hebben opgezet, is exact wat wij als vroege fase startup nodig hebben.” Zo is het balletje gaan rollen.
In 2019 investeerden een aantal strategische partijen uit Limburg samen in Medace. We richten ons nog steeds op vroege fase innovaties binnen universitaire groepen of startups en ontwikkelen deze door tot aan de eerste klinische studies. Alleen doen we dat nu als een onafhankelijke organisatie.
Naast de directie, die Danielle en ik samen vormen, ben ik verantwoordelijk voor het commerciële stuk. Een groot deel ben ik bezig met business development, het aantrekken van nieuwe klanten en het opzetten van samenwerkingen. Maar ook met HR en operationele zaken tot alle kleine details die dagelijks op mijn bordje komen.’
"Mijn grootste probleem is dat ik me snel verveel. Dat heb ik bij Medace in 4 jaar nog geen minuut gehad."
Waarom ben je bezig met duurzaam ondernemen?
‘Wat Medace doet past heel goed binnen duurzaam ondernemen om een aantal redenen. We zien dat de gezondheidszorg een significante kost is die alleen maar zal toenemen, omdat we allemaal langer gezond (willen) leven. Maar we zien ook dat veel innovaties nooit tot bij de patiënt raken. Budgetten voor onderzoek en ontwikkeling, belanden vaak als een PhD thesis in een archief. Dat is gewoon zonde, want er zijn veel goede concepten die hierdoor nooit tot bij de patiënt geraken. Dat is ook de reden waarom wij doen wat wij doen. Onze primaire drijfveer is om zo veel mogelijk innovaties naar de patiënt via klinische studies te brengen.
Niet alle innovaties werken of zijn veilig om bij mensen te gebruiken. Maar we weten dat de slagingskans van dit soort innovaties door onze manier van werken wel enorm toeneemt. Dan ontstaat een efficiëntie slag. En op die manier zijn wij heel sterk bezig met duurzaam ondernemen.
Een ander belangrijk aspect van ons model is dat wij delen waar we kunnen delen. Als een startup een paar maanden een cleanroom nodig heeft, kan hij die flexibel bij ons huren. Doordat we dit in een soort deelmodel hebben gegoten, zijn we op meerdere vlakken duurzaam bezig.’
Wat is er nodig om de weg naar een duurzame samenleving te versnellen?
‘Ik vind het belangrijk dat mensen op een andere manier leren samenwerken. We komen uit een hele liberale economie, waar het bijna ‘the winner takes it all’ is. Dit gaat vaak ten koste van andere partijen in de keten.
Bij Medace gaat het er niet om onze winst te maximaliseren op de korte termijn. We kijken samen met onze klanten hoe zij die stappen vooruit kunnen zetten. En uiteindelijk profiteert iedereen daarvan. Maar dit vraagt een heel andere manier van samenwerking die veel duurzamer is en waarbij we samen nieuwe modellen ontwikkelen.’
Wat draag jij bij aan een slimmer, duurzamer en/of gezonder Limburg?
‘Medace is een leer- en werkomgeving. We hebben ons model zo opgezet dat wij klanten en hun teams kunnen leren hoe ze het zelf moeten doen. Hierdoor blijft de kennis volledig bij deze jonge bedrijven. Dit is een groot voordeel van ons model vergeleken met andere partijen in de markt.
Een alternatieve manier is om alles te outsourcen bij een contract manufacturer. Echter, daar word je als startup niet slimmer van. De kennis komt dan vaak bij grotere bedrijven terecht en die blijft daar besloten.
We zijn er niet op uit om zo veel mogelijk kennis intern op te bouwen. Alleen als het relevant is voor onze dienstverlening. Maar bij dit soort specifieke medische innovaties moet de kennis voornamelijk bij onze klanten landen. Zo bouwen we samen aan een slimmer en gezonder Limburg.’
"Bij dit soort specifieke medische innovaties moet de kennis bij onze klanten landen. Zo bouwen we samen aan een slimmer en gezonder Limburg."
Heb je nog tips voor andere ondernemers/bedrijven?
‘Ga open en oprecht in gesprek met spelers in de markt. Al onze klanten zijn vroege fase startups waarbij de problemen en vragen vele malen groter zijn dan de zekerheden en resultaten. Vaak schrikt dat de mensen binnen zo’n startup af, omdat je vanuit een minder sterke positie komt. Zoek dus naar nieuwe manieren van samenwerken. Als je open met jouw verhaal en uitdagingen de markt opgaat, kom je partijen tegen die bereid zijn er samen met jou aan te werken.
Wat vaak gebeurt is dat bedrijven alles voor zichzelf houden of een te rooskleurig beeld schetsen en daardoor met een verkeerd beeld partnerships aangaan. Bij Medace zijn we altijd heel direct en open. We benoemen de dingen die benoemd moeten worden, zodat klanten eraan kunnen werken en daadwerkelijk stappen vooruitmaken.’
Waarom ben je lid van shiftLimburg?
‘We zijn omringd door strategische partijen uit de regio, zoals Provincie Limburg, LIOF, Universiteit Maastricht, UMC+ en de Brightlands campussen in Geleen en Maastricht. In dat hele ecosysteem speelt Medace een essentiële en centrale rol. Voor het versterken van onze regionale economie zijn veel partijen en tools nodig. ShiftLimburg is een stukje van die grote puzzel. Samen werken we aan een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg!’