Hoe is het nu met...Light4Food?

Datum van item

3 oktober 2019

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

125x bekeken

Ruim een jaar geleden sprak de Kiempunt redactie met René van Haeff van Light4Food over hun slimme indoor teeltsystemen. Op dat moment zochten ze naar het ultieme lichtrecept voor hoge draadgewassen. Een spuitcabine werd daartoe omgebouwd tot kleine testinstallatie. We zochten ze opnieuw op: hoe staat het nu met Light4Food?

Wat is er in de tussentijd gebeurd bij Light4Food?

“Onderzoek blijft belangrijk. Inmiddels is een grotere versie high wire crop chamber gebouwd van 65 m2 en zijn de tomaten ingewisseld voor komkommers. Zowel de snackformaatversie als de gewone komkommers worden nu aan een onderzoek onderworpen. Binnenkort gaan we aardbeien plaatsen in meerdere lagen.”

En verder?

“We zien dat onze klanten meer en meer behoefte hebben aan mechanisering van hun processen. Tussen medio 2018 en medio 2019 hebben we voor een bedrijf in Duitsland een compleet hydroponics systeem ontwikkeld, waarbij verschillende soorten planten op drijvers worden geproduceerd. We hebben de drijvers zelf ontwikkeld, maar ook de machine om de drijvers te vullen met potgrond en zaad en een systeem om de drijvers uit het water te halen voor de oogst.”

Dat klinkt als een serieuze implementatie!

“Dat klopt, we zitten nu in een fase waarin we minder ontwikkelen en meer toepassen. Dat is ook nodig, want zoals we toen al zeiden: met alleen maar nieuwe ideeën kun je geen gezond bedrijf bouwen. Implementatie is belangrijk om die ontwikkeltijd te laten renderen.”

Betekent het ook dat jullie bedrijf is gegroeid in mankracht?

“Ja, we hebben inmiddels 13 medewerkers en 7 stagiairs en studenten rondlopen. Daarnaast werken we nog steeds met onze ervaren pensionado’s en met een poule van zelfstandigen. We hebben nu ook teams ingericht voor teelt, bouw van teeltsystemen en voor ontwikkeling en bouw van machines.”

Nog meer nieuws?

“We mogen nu in opdracht van Wageningen University & Research in Blijswijk een vertical farm bouwen, een heel innovatief project. Er komen 4 luchtdichte cellen met zowel hoge draadgewassen als meerlagenteelt van laagblijvende gewassen. Hierbij wordt gewerkt met enorm hoge lichtniveaus: normaal is 200 tot 300 µmol, nu is dat tussen de 1000 en 1500 µmol PAR. Een deel van de cellen worden uitgevoerd met dynamisch regelbare LED belichting, zodat we de effecten van het lichtniveau en het lichtspectrum kunnen onderzoeken. Via een uitgebreid meet- en regelsysteem worden de fotosynthese, de water- en nutriëntenopname van het gehele gewas meetbaar gemaakt. Zowel voeding als energiebalans van de cellen wordt op maat aangeboden en intensief gevolgd. In april 2020 verwachten we dat de faciliteit gebruiksklaar is.”

Meer weten?

Bekijk de video van Light4Food waar de nieuwe machines en toepassingen worden getoond: