HAS Hogeschool zet extra stap in studenten voorbereiden op de toekomst

Datum van item

3 mei 2021

Categorie van item:

Praktijkverhalen

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

145x bekeken

HAS Hogeschool in Venlo heeft de aansluiting van theorie met de praktijk tot een kunst verheven. Hoe dat concreet werkt, vertelt Jet van Nieuwenhuizen, opleidingscoördinator voor de opleiding Food Innovation aan HAS Hogeschool. Samen met twee alumni Jenny Peters en Tommie van der Goes blikt ze terug op hun ervaringen. Om nóg beter de match te kunnen maken in de toekomst.


Direct aan de bak

Jet van Nieuwenhuizen schaart zich volledig achter de ambitie van de hogeschool om midden in het werkveld en de samenleving te gaan staan. “We willen dat studenten vanaf de eerste week van hun studie in contact komen met de praktijk en organiseren dan al het eerste bedrijfsbezoek. Ook alle opdrachten en casussen komen uit de praktijk. En van docenten wordt verwacht dat ze echt hun sporen hebben verdiend in het werkveld waarover ze doceren en zo hun eigen werkervaring en netwerk kunnen inbrengen. Door steeds theorie en praktijk aan elkaar te koppelen, gaat de materie meer leven en kan de student steeds kennis toepassen en daarbij zijn creativiteit inbrengen.” Zelf werkte ze als food marketeer bij FrieslandCampina voor de Nederlandse en Duitse markt en die ervaring helpt haar in haar huidige baan om de relatie te leggen tussen theorie en praktijk.

“Er zitten altijd verrassingen tussen”

Verwachtingen managen

Jet gaat meer en meer als een soort makelaar tussen bedrijf en student opereren. “Nu gaan we vaak nog op zoek naar opdrachten in de markt, maar bedrijven weten ons ook steeds beter te vinden. Als een bedrijf met een opdracht komt, voeren we een goed gesprek over de verwachtingen. Dan kunnen we type bedrijf en opdracht optimaal matchen met de student. Natuurlijk kijken we daarbij ook naar de complexiteit, van vierdejaars mag je meer verwachten dan van eerstejaars. Toch komen er ook mooie dingen uit bij studenten die pas één blok hebben gedaan. Je moet jong talent een kans geven en dan ontdekt een opdrachtgever vanzelf: er zitten altijd verrassingen tussen.”

Jet van Nieuwenhuizen, opleidingscoördinator Food Innovation

Altijd verrassingen

De opleiding Food Innovation draait in de kern om het ontwikkelen van creatieve, nieuwe foodconcepten. Het eigen Food Innovation model helpt om zo’n ontwikkelproces te doorlopen. Jet: “De eerste fase is bijvoorbeeld Discover, waarbij je markt- en doelgroeponderzoek doet. En de tweede fase is Ideate, waarbij je tot nieuwe oplossingen komt. Zo was er een opdracht van het melkveebedrijf van familie Lipzig die besloten om zelf een deel van hun melk te gaan verzuivelen. Vraag was om nieuwe kansgebieden te signaleren. Enerzijds zagen de studenten kansen door de focus op nostalgie, de romantiek van vroeger bleek een goede manier om imago en kennisniveau rond zuivel te versterken. Anderzijds werd gevraagd om met zuivelproducten een jongere generatie te bereiken. Dat leidde tot een reeks innovatieve ideeën die veel verder gingen dan alleen melk, yoghurt en vla. Ruim tien groepjes studenten gingen aan de slag en kwamen met de meest uiteenlopende ideeën, zoals zuivelrepen en zuivel met eigen granola. Dat is een mooie basis geweest voor de verdere verkenning voor hun merk Zuivel van Nu.”

Oud-student Jenny Peters werkt nu bij ZON als product marketeer

Prettige start

Het is mooi dat vanuit de opleiding en de opdrachtgevers de resultaten positief worden beoordeeld, maar hoe ervaren studenten dat zelf?
Jenny Peters studeerde af in 2018 en is nu productmarketeer bij ZON. “Ik heb mijn beroepsopdracht bij ZON gedaan en heb daar het hele Food Innovation model doorlopen. Van marktonderzoek, naar ideevorming, naar focusgroep tot eindproduct. De vraag was hoe de groenteconsumptie te stimuleren. Uiteindelijk heb ik met mijn medestudenten twee concepten voorgesteld: een groenteborrelplank in een verpakking met leuke weetjes over groenten en een kinderkookpakket.” Uiteindelijk werd het laatste concept werkelijk uitgevoerd, in een aangepaste vorm. En Jenny kreeg een baan aangeboden. “Voordeel is dat ik het bedrijf heel goed leerde kennen door de opdracht, maar andersom zij mij ook. Dat is een prettige start van beide kanten.” Jenny is nu medeverantwoordelijk voor het online platform Van Eigen Bodem en kan daarin veel van haar creativiteit kwijt.

“Wekelijkse bedrijfsbezoeken laten je de gehele markt zien”

Doorlopende oriëntatie

Tommie van der Goes deed zijn beroepsopdrachten juist voor twee lectoraten van HAS Hogeschool en deed onderzoek naar groente-innovaties. Hoe gezond zijn die innovaties eigenlijk? Een wrap met 50% groente als vleesvervanger, hoe verleidelijk is dat? En wat draagt het bij aan de dagelijkse groenteconsumptie van een consument? Het onderzoek gaf een aantal mooie inzichten én maakte duidelijk dat er nog veel onbekend is. Tommie: “Het was een mooie wake-up call voor producenten van innovaties met groente: we moeten opdrachtgevers nog veel meer helpen bij hun productontwikkeling, zodat ze ook echt verschil kunnen maken.” Tommie was in 2019 klaar met zijn studie en werkt nu bij Drops, een marketingbureau in food en agro, gevestigd in Panningen. De hele opleiding heeft hij als één grote bedrijfsoriëntatie ervaren. “Met wekelijkse bedrijfsbezoeken leer je de gehele markt in al haar facetten kennen, niet alleen producenten. Zo gingen we ook kijken bij een slachterij en bij een verpakkingsbedrijf. Zo krijg je een beeld van de totale keten.”

Oud-student Tommie van der Goes is nu marketeer en conceptontwikkelaar bij Drops

Structureler en flexibeler

Omdat de opleiding Food Innovation in Venlo nog vrij nieuw was, moesten veel bedrijven nog ontdekken wat de studie inhield. Tommie: “Inmiddels is de naamsbekendheid gegroeid, maar ik merkte tijdens mijn studie nog wel eens dat bedrijven ons niet goed konden plaatsen en er een verkeerd beeld van hadden.” Jet kan dit beamen: “Nu weten veel opdrachtgevers ons echt wel te vinden. Ze begrijpen dat het meer is dan marketing, maar een manier van conceptueel en innovatief denken. Wat vooral wordt gewaardeerd is de frisse blik die studenten inbrengen, ze zien nog geen risico’s of beperkingen.” Toch is er nog wel werk aan de winkel. Jet: “In de toekomst willen we structureler vormen van samenwerking zoeken. Doe bijvoorbeeld de verkenning met eerstejaars en zoom verder in met ouderejaars en bouw dan voort op de eerste inzichten. Daarnaast willen we nog meer vrije keus bieden aan studenten om op basis van hun eigen interesses te bepalen voor welk bedrijf ze een opdracht willen uitvoeren.”

Kies je eigen kader

Jenny herinnert zich nog dat ze zich wat verloren voelde tijdens haar derdejaars minor ‘Value by Design’, waar je de psychologie achter het ontwerp van een verpakking ging toepassen. “De inhoud was amper bepaald, dus ik miste een structuur en kader.” Toch ervaarde Tommie het ontbreken van een duidelijk kader juist als een voordeel. “Het was inderdaad heel erg vrij, maar het was tof dat we zelf de ruimte kregen om te experimenteren met de combinatie van marketing en design. Hoe kun je mensen aanzetten tot een aankoop met een verpakking, wat speelt daarin een rol? Dat vind ik interessant.” In de laatste twee jaar van de studie is er sowieso veel ruimte voor eigen invulling, constateren Jenny en Tommie. “Het is dan wel belangrijk dat je van tevoren een duidelijk doel stelt. Anders weet je van alle dingen een beetje en heb je helemaal geen focus. Door de kaders voor jezelf te bepalen, ontwikkel je een uniek persoonlijk profiel, waarmee je jouw potentiële werkgever kunt uitleggen wat je hebt gestudeerd en wat je kunt toevoegen.”

Open houding essentieel

De HAS-alumni hebben drie belangrijke tips voor bedrijven die overwegen om studenten in te zetten voor een opdracht.

  1. Wees trots op je bedrijf en vertel er enthousiast over, dat werkt aanstekelijk
  2. Wees open over de uitdaging die je hebt, durf eerlijk te zijn over waar je in vast loopt
  3. Laat je verrassen en sta open voor de frisse blik van studenten

Jet vult aan: “Veel ondernemers vertellen ons hoe waardevol ze het vinden om zich tussen de studenten te kunnen begeven. Het is een andere wereld, die ook hen helpt met andere ogen naar hun eigen bedrijf te kijken. Dat geeft nieuwe energie.”

Zin om jouw vraagstuk voor te leggen aan studenten van de opleiding Food Innovation?
Lees hier meer over de samenwerkingsmogelijkheden.