Nieuwe campagne Alzheimer Centrum Limburg van start in 2025: “We Zijn Zelf Het Medicijn”

Datum van item

19 november 2024

Categorie van item:

Interview

Aantal likes:

Aantal reacties:

0 reacties

Aantal weergaven:

66x bekeken

Alzheimer Centrum Limburg doet al jaren intensief onderzoek naar dementie en de mogelijkheden voor preventie. Irene Heger, postdoctoraal onderzoeker bij Maastricht University, legt uit waarom 2025 zo'n belangrijk jaar wordt.

“Het aantal mensen met dementie groeit snel, vooral hier in Zuid-Limburg,” vertelt ze. “En omdat er nog geen medicijn bestaat, moeten we alles op alles zetten om het risico zo veel mogelijk te verkleinen. Gelukkig weten we hier inmiddels steeds meer van.”

h2
people

Wetenschap naar de praktijk

Uit internationaal onderzoek blijkt dat ongeveer 45% van de gevallen van dementie wereldwijd te verklaren is door leefstijlfactoren zoals overmatig alcoholgebruik, roken, weinig beweging, een tekort aan sociale contacten en door gezondheidsaandoeningen als hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Toch is deze kennis nog niet wijdverspreid in de samenleving. Irene licht toe: “We zien een enorme kloof tussen wat we in de wetenschap weten en wat mensen in hun dagelijks leven toepassen. Dat is zonde, want dementiepreventie heeft zoveel potentie.”

h2

"We zien een enorme kloof tussen wat we in de wetenschap weten en wat mensen in hun dagelijks leven toepassen"

We Zijn Zelf Het Medicijn

Daarom start in 2025 de publiekscampagne "We Zijn Zelf Het Medicijn", gericht op het informeren en activeren van inwoners van Zuid-Limburg tussen de 40 en 75 jaar. Het doel? Mensen laten zien dat ze met een gezondere leefstijl de kans op dementie kunnen verkleinen. Irene vertelt: “We willen laten zien dat iedereen die stappen kan zetten. Het gaat om kleine, haalbare veranderingen in je dagelijkse gewoontes, zoals meer bewegen, gezonder eten en jezelf mentaal en sociaal uitdagen.”

"Mensen denken vaak dat preventie ingewikkeld is, maar het zijn juist de kleine stappen die samen een grote impact kunnen hebben"

Samenwerking met partners is cruciaal

Voor het succes van de campagne is samenwerking onmisbaar. Alzheimer Centrum Limburg hoopt zo veel mogelijk bedrijven, verenigingen en organisaties uit de regio te betrekken. “In 2018 hebben we al een succesvolle campagne gevoerd met hulp van lokale ‘campagnevrienden’,” zegt Irene. “Deze partners ondersteunden ons door berichten te delen, evenementen te organiseren of hun netwerk aan ons te koppelen.” Voor 2025 hopen ze opnieuw op brede steun.

Veel bedrijven zoeken tegenwoordig een maatschappelijk doel om zich aan te verbinden. Dit is er zo een, want dementie raakt ons allemaal. Bovendien kun je vrijblijvend campagnevriend worden en een wezenlijk verschil maken voor veel mensen. Irene benadrukt: “Campagnevrienden zijn van grote waarde voor het bereik van onze boodschap. Naast de overheid, de zorg en het onderwijs, willen we ook het bedrijfsleven bereiken. Samen kunnen we nóg meer impact maken.”

h2

Iedereen kan bijdragen!

Wil jouw organisatie bijdragen aan een (hersen)gezonder en bewuster Zuid-Limburg? Denk bijvoorbeeld aan het delen van campagnemateriaal op social media, het organiseren van een activiteit of het verbinden van Irene en haar team met relevante netwerken. Irene moedigt iedereen aan: “Samen kunnen we de regio gezonder maken en de strijd tegen dementie een flinke stap vooruit helpen. Iedereen kan bijdragen!”

Irene Heger over de nieuwe campagne van Alzheimer Centrum Limburg: “We Zijn Zelf Het Medicijn”