Je hebt een idee voor een nieuw voedingsproduct. Dat kan zijn een nieuw gezond voedingsproduct of een voedingsproduct op maat, bijvoorbeeld voor ouderen. Of je wilt van reststromen een nieuw voedingsproduct maken. Hele mooie en waardevolle initiatieven.
Hoe verder?
Je vraagt je af wat goede vervolgstappen moeten zijn om je product naar de markt te brengen. Je hebt tal van vragen:
- Mag ik wel claimen dat mijn product gezond is?
- Hoe kan ik mijn product beschermen?
- Hoe ga ik van prototype naar productie?
- Aan welke wet- en regelgeving moet ik voldoen?
- Hoe test ik mijn product in de markt?
Wie kan je hierbij helpen?
Rabobank, Brightlands Greenport Campus Venlo en LIOF organiseren in het voorjaar 2024, vanuit het programma BL.INC, de Masterclass Food & Nutrition. In vijf sessies helpen wij om antwoorden te geven op jouw vragen en je verder te helpen. We bieden jou de kennis die je nodig hebt, toegang tot een uitgebreid en ijzersterk netwerk én mogelijkheden tot financiële ondersteuning.
Benieuw? Ontdek meer in deze korte introductie video: Masterclass Food Nutricion febr.mp4
Sessies
Kick-off van het programma – deze sessie staat in het teken van elkaar leren kennen, kennismaking met de partners en de campus en haar faciliteiten.
1. Klant en Markt - Als ondernemer vind je dat iedereen het moet weten en je ziet overal potentiële klanten. Maar waar begin je? Want met beperkte tijd en middelen móet je focussen. HAS green academy verzorgt een sessie waar ondernemers aan de slag gaan met consumenten- en klantsegmenten, -behoeften en de positionering van het aanbod t.o.v. concurrenten en alternatieven in de markt, om juist díe doelgroep aan te spreken, voor wie het idee/vinding écht meerwaarde kan bieden.
2. Gezonde en veilige producten - Een voedingsproduct kan op verschillende manieren de aandacht trekken van de consument. Zo kan een product bijvoorbeeld gezond, lekker of duurzaam zijn. Claims over duurzaamheid en gezondheid zijn echter gebonden aan regels, en ‘lekker’ is subjectief. In deze sessie zal NovaBite een masterclass verzorgen en gaat daarbij in op de valorisatie van voedingsproducten op het gebied van smaak (sensorische testen) en food claims.
3. Wet- en Regelgeving – in deze sessie zal RVO inzoomen op de mogelijkheden van het beschermen van jouw food idee (intellectueel eigendom). Daarna zal Normec ingaan op de regels en voorwaarden rondom voedselveiligheid zodat je weet waar je allemaal rekening mee moet houden.
4. Go-to-Market – Als jouw idee klaar is om op de markt gebracht te worden zal een bedrijf de productie moeten gaan opschalen. Hoe ziet deze route eruit en waar moet of kun je allemaal aan denken? Cibus Nexum zal in deze sessie een algemene introductie geven over (co-)productie, belichten ze de uitdagingen waar bedrijven tegenaan lopen bij het opschalen van Proof of Concept naar commerciële productie en nemen ze je mee in de keuzes en overwegingen bij het opschalen van je productie. Na de sessie is er tijd en ruimte gereserveerd om individuele vragen aan de trainer te stellen.
Op 11 juni kan men in een 1-1 sessie met Rabobank, LIOF en Brightlands Campus Greenport Venlo om zo samen te kijken welke vervolgstappen bij jouw project passen en welke ondersteuning daarin wellicht mogelijk is (e.g. programma’s/financieringsmogelijkheden) – reserveren is gewenst.
Wanneer?
- Kick-off – dinsdag 2 april
- Sessie 1 | Klant en Markt – dinsdag 9 april
- Sessie 2 | Gezonde en veilige producten – dinsdag 23 april
- Sessie 3 | Wet- en regelgeving – dinsdag 21 mei
- Sessie 4 | Klant-to-Market – dinsdag 4 juni
- Afsluitevent – dinsdag 11 juni
Alle sessies zullen in de ochtend starten, een gezamenlijke lunch zit inbegrepen. De sessies zullen plaatsvinden op de Brightlands Campus Greenport Venlo.
Kosten
Per bedrijf wordt er een deelnemersbijdrage van € 1500,- excl. btw gevraagd.
MKB-bedrijven uit de provincie Limburg hebben via LIOF de mogelijkheid om middels het Collectiefproject van het programma LimburgToekomstbestendig aanspraak te maken op 75% tegemoetkoming van de kosten voor deze masterclass sessie. Met het Collectiefproject wil LIOF via een kennistraject Limburgse MKB’ers stimuleren producten, diensten, processen en/of bedrijfsmodellen te innoveren binnen de maatschappelijke opgaven ‘slim, duurzaam en gezond’. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Een aparte aanvraag hiervoor dient bij LIOF ingediend te zijn op uiterlijk woensdag 13 maart!
BL.INC De Masterclass Food & Nutrition is onderdeel van het programma BL.INC. BL.INC is de startup accelerator voor ondernemers die willen innoveren op het gebied van gezonde en duurzame voeding, future farming of bio-circular economy. Door deel te nemen aan BL.INC vergroot je de kans op succes en versnel je de groei van jouw bedrijf. Bovendien kun je gebruikmaken van de innovatieve agri food community op Brightlands Campus Greenport Venlo.